Объркване предизвика съобщението на предприемача Илън Мъск от петък, когато той съобщи в Twitter, че е получил устно одобрение да построи подземен тунел от Вашингтон до Ню Йорк, в който със скорост от над 1200 км/ч ще се движат капсули с пътници.

От Ню Йорк до Вашингтон за 29 минути: Мъск получи разрешение за тунела

От Ню Йорк до Вашингтон за 29 минути: Мъск получи разрешение за тунела

"На нюйоркчани им отнема повече време да пропътуват разстоянието от единия край на Манхатън до другия с метро", пише New York Times

Съобщението на Мъск провокира коментари от множество градски администрации, които не са били част от разговорите и не са запознати в детайли с проекта.

Освен разрешение от Белия дом, компанията Boring на Мъск ще трябва да получи одобрението и на всички федерални и местни власти, откъдето ще мине тунелът.

Причината е, че именно те притежават земята и те дават разрешения за строеж и Белият дом официално няма право да взема подобни решения. А това може да се окаже особено трудно. Струва си само да си припомним, че Ню Йорк и Ню Джърси не могат да вземат решение за строежа на тунел под река Хъдсън вече 20 години.

Съобщението на Мъск бе прието с доверчивост от пресата и смайване от различни правителствени агенции, коментира британското издание Guardian. Вестникът е потърсил мнение на редица говорители, които приели новината за "смешна".

"Илън Мъск не е влизал в контакт с официални лица от Филаделфия по този въпрос," каза говорителят Майк Дън. "Не знаем какво има предвид той като казва, че е получил вербално одобрение от правителството. Има многобройни препятствия пред тази непроверена hyperloop технология преди тя да се превърне в реалност."

Бен Сарл, говорител на кабинета на кметството на Ню Йорк, написа в имейл до Guardian, че никой в кметството или някоя от градските агенции не е говорил с Мъск или представители на Tesla. От службата по транспорта на щата Ню Йорк, също потвърдиха, че не са давали никакво одобрение за тунела Hyperloop.

Говорители от Пенсилвания, Мериленд, Вашингтон и други места заявиха, че не са общували с никого от представителите на Tesla по този въпрос, но някои от тях казаха, че са развълнувани от идеята.

Това, което Мъск всъщност е имал, е неформална дискусия с представители на Белия дом относно предложението му за системата от подземни вакуумни тръби Hyperloop на източното крайбрежие, през които влакове ще могат да се движат с висока скорост.

Говорител на Белия дом потвърди, че са имали "обещаващ разговор" с Мъск и ръководителите на компанията Boring. Той добави, че президентската администрация е "отдадена на трансформиращи инфраструктурата проекти и вярва, че най-големите решения често идват от изобретателността и стремежа на частния сектор."

Разбира се, самият Мъск още в петък предупреди, че все още има много работа по одобряване на проекта.