Според годишното проучване на Делойт за дейността по сливанията и придобиванията, придобиването на технологични компании беше водещо за този вид сделки през 2018 г., преди разширяване на клиентските бази на съществуващите пазари и преди добавяне на продукти или услуги за годината. Взимайки предвид, че Apple, има намерението да похарчи част от невероятните си 250 милиарда долара тази година, 2018 г. се очаква да бъде голяма година за придобиванията. Ето най- големите досега:

  1. SAP придобива Qualtrics за 8 млрд. долара

Немският софтуерен гигант SAP се съгласи да придобие през юни базирания в Юта технологичен еднорог Qualtrics за 8 млрд. долара през ноември, точно както платформата SaaS за проучване на клиентите се подготвя за публично предлагане (IPO).

Покупката, всичко в брой, идва точно след като Qualtrics определи ценовия диапазон на IPO от 18-21 долара. Компанията заяви, че приходите за първото полугодие на 2018 г. са скочили с 42% до 184 млн. долара, далеч надхвърляйки конкурентната им SurveyMonkey, която също стана публична тази година.

  1. IBM купи Red Hat for 33 милиарда долара

На 28 октомври IBM обяви, че купува бизнеса на Linux Red Hat за огромната сума от 33,4 милиарда долара. "Придобиването на Red Hatпроменя изцяло нещат. Промяня всичко свързано с облачния пазар", заявява в изявление председателят и главният изпълнителен директор на IBM Джини Ромети.

  1. Oracle придобива DataFox

Oracle обяви, че е придобила бизнес разузнавателна компания DataFox за неразкрита сума през октомври 2018 г.

Базираният в Сан Франсиско стартъп призвежда клауд-базирана информационна система, която предоставя информация в реално време в бизнеси, като анализира повече от 2,8 милиона публични и частни фирми, 5 милиона цифрови свойства, 70 000 ежедневни статии и 756 000 уникални сигнали. Компанията е набрала 19 млн. долара при оценка от 33 млн. долара през януари 2017 г.

За да подобри както данните, които може да предостави на своите корпоративни клиенти, така и способностите си за изкуствен интелект Oracle купи DataFox, голямата корпоративна база данни - която в момента обхваща 2,8 милиона публични и частни компании - добавя 1,2 милиона годишно - и използва изкуствен интелект за анализирането й, за да прави по-добри бизнес прогнози. Бизнес разузнаването, получено от тази услуга, от своя страна може да се използва за редица услуги, свързани с CRM: Приоритизиране на сметки за продажби, намиране на потенциални клиенти и т.н.

4. Cisco придобива Duo Security за 2,35 милиарда долара

Cisco направи важна крачка, за да се превърне в доставчик на сигурност с придобиването на Duo Security през август, компания, бързо придобила статут на еднорог (оценена на повече от 1 млрд. долара).

Компанията, базирана в Ан Арбър, Мичиган, се фокусира върху клауд-базирана двуфакторна автентификация, която трябва да помогне на Cisco да се конкурира с лидера в тази област, наскоро публичната Okta.

Дейвид Гьокелер, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър по мрежите и сигурността, коментира пред Financial Times, че сделката е "силно стратегическа", защото позволява на Cisco да предлага по-голяма лична защита в облака, докато се опитва да промени фокуса си от хардуера към софтуера.

Cisco определя придобиването на 2,35 млрд. долара.