Най-голямата мина за диаманти в света Argyle, известна с наличието на розови и червени скъпоценни камъни, които произвежда всяка година ще бъде затворена след близо 4 десетилетия. Тя е собственост на британската компания, която добива и търгува с ценни елементи Rio Tinto Group. Конкуренти от Русия и Канада се надяват, че ще могат да се възползват от засегната индустрия.

Бизнесмени, банките и конкуренти в сектора за добив на диаманти прогнозират, че затварянето ще доведе до сериозно увеличение на цените, които се понижават от 2011 година, според компанията за осигуряване на данни PolishedPrices.com.

Производството в Argyle, която се намира на 2600 километра от столицата на щата Западна Австралия Пърт, по план трябва да приключи до края на следващата година. Преди това трябва да се изчерпи добивът на икономически жизненоспособните камъни, казва Арнауд Сойрат, ръководител на отдела за добив на мед и диаманти.

"Очаква се голямо количество диаманти да се разпределят за пазара от този добив. През 2020 година ще преустановим добива и ще започнем рехабилитация на мястото", обяснява той.

Argyle е най-известна като източник на цели 90% от розовите диаманти в света, които поддържат едни от най-високите цени в сектора. Такъв 59,6-каратов камък "Pink Star" , добит от конкурента на Rio - De Beers, е продаден на търг за 71 милиона долара през 2017 година. Това е рекордна сума за скъпоценен камък. Въпреки че привличат най-много интерес, розовите диаманти представляват 0,01% от общия добив на Argyle.

Мината е също и най-големият производител на диаманти като най-сериозно количество, с което допринася за глобалното свръх предлагане. Повече от ¾ от продукцията на мината са нискостойностни кафяви диаманти. По-голямата част от добитите диаманти се продават средно от 15 до 25 долара за карат, което е доста по-малко спрямо 171 долара за карат на конкурента De Beers през миналата година.

Малките и евтини диаманти не са предпочитани от никой производител, тъй като в последващия процес на рязане и полиране търговците печелят много малко. През декември някои от клиентите на Rio са отказали да купуват евтини диаманти.

Сега с нарастващия интерес към скъпите диаманти и затварянето на Argyle, се очаква цените на камъните да се увеличат. С прекратяването на операциите в мината 14 милиона каратови диаманти от общо 21 милиона произвеждани в света, ще напуснат пазара до 2023 година. Този спад ще се компенсира частично от добива от нови мини. Недостигът между търсенето и предлагането може да стигне между 11 милиона и 35 милиона карата в края на 2023 година.

Очаква се ситуацията при розовите диаманти да е още по-сериозна. Според компанията има само 150 цветни диаманти с достатъчно качество, които могат да се продават на годишния търг. Цената на цветните камъни се е утроила през последните 10 години, а сега купувачите изглеждат загрижени от потенциалния ефект, който затварянето на мината ще окаже върху цените.

Досега купувачите не са търсили активно според анализатори заради финансови причини и застой в крайните пазари. Отслабването на индийската рупия направи скъпоценните камъни по-скъпи за индийските производители, които режат или полират 90% от световния добив.

Затварянето на мината Argyle ще доведе до спад в продукцията на Rio с 75%. Диамантите представляват 2% от приходите, докато желязната руда, която е основният добив на Rio - 60%.

През 2026 година Rio e затворила проекта си Bunder в Индия, а през 2015 година мината Murowa в Зимбабве. Другият единствен източник на диаманти за компанията Diavik в Канада, за който също планът е бъде затворен през 2025 година, въпреки че изследователската работа там нараства.

Диамантите не са много голям бизнес за Rio, но са най-печелившия. Не е ясно какво ще предприеме компанията след затварянето и на двете си мини за диаманти. Според анализатори тя може да прибегне към придобивания или нови продукти.