Магазините за печени ядки и сушени плодове, които до преди няколко години не се срещаха почти никъде унас вече са навсякъде - на всяка по-централна улица и във всеки мол. 

Изненадващо, индустрията с ядките е изпълнена със скандали, интриги, драми и шокиращи тайни. Умовете и действията на някои от шефовете в бранша оставиха обществото в позиция да поставя под съмнение тяхната етика и да се чуди дали може да се вярва на тези, които контролират производството на храни. За съжаление, изглежда, че в много случаи компаниите са доказали, че може да не са толкова надеждни, колкото ни се иска да мислим. От замърсени продукти до схеми за бизнес транзакции, ето някои от най-нелепите и шокиращи скандали, които разтърсиха индустрията с ядки и могат да ви накарат да помислите два пъти, преди да купите следващия път 100 грама печени бадеми.

Шефът на Peanut Corp и салмонелата по рафтовете

Може би един от най-големите скандали, свързани с ядките до момента, е свързан със Стюарт Парнел, бившия главен изпълнителен директор на Peanut Corporation of America.

Фъстъци

Източник: iStock by Getty Images

Фъстъци

И въпреки, че фъстъците технически са бобови растения, този скандал е твърде шокиращ, за да го прескочим. Драмата започна с рутинно изследване за салмонела. Заводите за производство на фъстъци са задължени да тестват своя продукт, преди да го пуснат на пазара, за да се уверят, че няма проблеми, причиняващи заболяване. В случая с Peanut Corp провели множество неуспешни тестове, като всеки тест се оказа положителен за салмонела.

Разумно е да се очаква, че Парнел е задържал този продукт, докато проблемът не е бил разрешен. В крайна сметка обаче корпорацията  направила възможно най-ужасното нещо и умишлено фалшифицирала документи, за да покаже, че продуктите са без салмонела.

След това от Peanut Corp пуснали явно фъстъците по рафтове на магазините. В резултат от това решение имало над 700 случая на отравяне със салмонела, която отнела живота на девет души. За щастие тайната била разкрита и Парнел , заедно със замесените в скандала са държани отговорни за предполагаем опит за отравяне на масите. В момента Парнел излежава 28-годишна присъда в затвора.

Груби лъжи за разходите за орехи помете индустрията

Diamond Foods рекламира името на безупречен скъпоценен камък, който означава чиста и истинска любов. За съжаление, нейните бизнес практики не отговарят на толкова благороден стандарт.

Орехи

Източник: iStock

Орехи

Diamond Foods е забележителна американска компания за закуски, известна със своите първокласни ядкови продукти, по-специално орехите Diamond of California. Създадена в началото на 20-ти век, компанията печели слава със своята гама от закуски и кулинарни предложения на основата на ядки. В по-късен етап Snyder's-Lance придобива Diamond Foods, включвайки нейните известни продукти в своята гама. Наследството на компанията е свързано с превъзходни ядки и изобретателни закуски, но не е лишено от скандали и интриги.

През 2011 г. Diamond Foods попадна под лупа за някои съмнителни парични преводи и плащания. Появиха се въпроси за клиенти, необичайно бързо разширяване на бизнеса и доклади за необичайни плащания на производителите.

Както в случая с много големи корпорации, изглежда, че Diamond Foods е попаднала в капана на осигуряването на големи бонуси за ръководителите за сметка на работниците. С подозрителното прехвърляне на големи суми пари в странни моменти за техния график на отглеждане, Diamond Foods се оказа в епицентъра на съдебно дело.

В крайна сметка Комисията по ценните книжа и борсите глоби компанията заради счетоводна схема за компенсиране на разходи за орехи, за да постигнат по-големи бонуси за висшите служители. 

Бадемите идват със салмонела

Бадемите, макар и популярна ядка днес, не винаги са се считали за безопасни за консумация. Първоначално бадемите, както се срещат в природата, са били доста отровни, като консумацията на 50 и дори по-малко е била достатъчна, за да убие възрастен (от ISRN Toxicol). Дивите бадеми съдържат амигдалин, който е неприятен и горчив химикал. Страшната част за амигдалин е, че когато го консумирате, той има потенциала да се превърне в цианид в тялото (според Memorial Sloan Kettering Cancer Center). За щастие бадемите днес са преминали процес, който избягва този смъртоносен ефект, но това не означава, че производителите не са се справили със смъртоносни рискове.

Снимка 226535

Източник: iStock

Blue Diamond е водеща земеделска кооперация, известна с висококачествените бадемови продукти. С богата история, датираща от повече от век, Blue Diamond се превърна в световен лидер в отглеждането, обработката и иновациите при бадемите. Продуктите на компанията включват бадеми, бадемово мляко и закуски на базата на бадеми, обслужващи потребители, които се грижат за здравето си, или поне така твърдят. За съжаление, Blue Diamond не е лишен от няколко опасения за здравни рискове.

През август 2022 г. Blue Diamond беше принудена да изтегли над 347 600 паунда бадеми поради възможна епидемия от салмонела. За щастие, те успешно завършиха изтеглянето (за разлика от някои фъстъчени корпорации) и избегнаха това, което можеше да се превърне в криза на общественото здраве. 

Бразилските орехи - прикритие за незаконно обезлесяване

Бразилските орехи се добиват от гори по целия свят, включително в Амазония. Много части от горите на Амазонка са изложени на висок риск от обезлесяване, така че съществуват множество разпоредби и предпазни мерки, за да се гарантира, че обезлесяването е сведено до минимум, дори при събирането и производството на различни продукти. Същите правила важат и за събирачите на бразилски орех, на които е разрешено определено количество обработка на дървен материал в зависимост от реколтата. Скандалът с бразилските орехи избухна, когато се разбра, че ядките са били опит за прикритие за незаконно изсичане на повече дървета, отколкото е позволено.

Бразилски орехи

Източник: iStock by Getty Images

Бразилски орехи

Последните данни показват скок в обезлесяването в Бразилия, което се дължи отчасти на ускорените южноамерикански инициативи за използване на тропическите гори на Амазонка за широко събиране на бразилски орех. Този скок предизвика въпроси относно ефективността на екологичните предпазни мерки в Бразилия за запазване на биома на Амазонка в лицето на нарастващия натиск за обезлесяване.

Специализирана екологична прокуратура разбрала какво се случва и бързо се намесила. Те открили, че докато на въпросните лица е било разрешено да вземат ядки от конкретните горски райони, те са вземали твърде много дървен материал, за да оправдаят извличането на бразилски орехи. В крайна сметка в скандала бяха замесени 21 души, включително няколко от служителите от Департамента по горско стопанство и дива природа на Тахуаману. Тези, които трябваше да защитават горите на Амазонка, в крайна сметка допринесоха за унищожаването й под прикритието на бразилските орехи.

Пекан - бран незаконно

Пеканът е още една ядка, която е популярна по целия свят. Очевидно тя е толкова популярна, че някои хора са били вдъхновени да прибегнат до кражба, за да се докопат до пекан.

Кражбата на пекан в крайна сметка се превърна в такъв проблем в Мисисипи, че е прието законодателство за репресии срещу дребните крадци на пекан. Програмата за селскостопанска марка на Мисисипи работи в тясно сътрудничество с производителите на пекан в целия щат, за да гарантира, че получават подходящо заплащане и настаняване за упорития си труд. Затова държавата се намеси, когато стана ясно, че хората крадат пекани от ферми в целия щат и възпрепятстват печалбите на трудолюбивите производители.

Пекан

Източник: iStock by Getty Images

Пекан

Новите закони, въведени от властите в Мисисипи, се появиха под формата на законопроект на Сената. Законопроектът гарантира, че всички крадци на пекан, хванати в престъплението, ще бъдат изправени пред увеличени санкции, глоби и наказания за своите престъпления с пекан. Това беше направено с надеждата да се намалят кражбите и да се повишат безопасността и гаранции за собствениците на ферми за пекан.

Орехите и измиването на лицето

Делото за St. Ives Apricot Scrub се върти около обвиненията, направени от ищците срещу Unilever, като се посочват две ключови точки. Първо, ищците твърдят, че включването на натрошен орехов прах в ексфолианта е довело до увреждане на кожата под формата на малки разкъсвания и разкъсвания от грубото втриване на орехови парчета. Твърдението беше, че тези микроразкъсвания правят кожата по-податлива на инфекции и проблеми като дразнене. Освен това те оспорват твърдението на етикета на продукта, че е некомедогенен, което предполага, че това твърдение е неточно. Ищците твърдяха, че използването на St. Ives като ексфолиант за лице има потенциал да причини трайно увреждане на кожата, надхвърлящо всички предполагаеми ползи.

Въпреки че натрошеният орехов прах може да изглежда безвреден поради прахообразната си форма, дерматолог, който беше интервюиран за случая, предположи, че по-фините орехови частици биха довели до по-мощно ексфолиране. Тази гледна точка потвърди, че потенциалното прекомерно ексфолиране (известно още като разкъсвания или разкъсвания на кожата) може всъщност да се припише на натрошения орех на прах. По отношение на твърдението за некомедогенност, друг консултиран дерматолог изясни, че продуктите трябва да преминат стриктно тестване, за да получат етикета за некомедогенност. Следователно, ако даден продукт се рекламира като некомедогенен, това означава, че той наистина е преминал такива тестове. 

Бадемовото мляко е повече вода от бадем

Бадемовото мляко Blue Diamond се сблъска със скандал, свързан с твърдения, че продуктът не съдържа толкова много бадеми, колкото предполагат опаковката и маркетингът му. Съдебният иск твърди, че изображенията на опаковката на бадеми и фразата "направени от истински бадеми" са били подвеждащи, карайки клиентите да вярват, че купуват продукт, базиран предимно на бадеми. В делото се твърди, че измамната опаковка заблуждава потребителите, които вярват, че купуват здравословно, първокласно бадемово мляко.

Бадемово, соево, овесено мляко: Защо растителните млека са толкова скъпи?

Бадемово, соево, овесено мляко: Защо растителните млека са толкова скъпи?

Има много фактори, които правят растителните млека предпочитани пред традиционните, но в едно отношение определено не са

Делото сравнява съдържанието на бадеми в бадемовото мляко на Blue Diamond с рецепти за домашно бадемово мляко, които обикновено изискват съотношение една част бадеми към три или четири части вода, което води до приблизително 25-33% съдържание на бадеми. Делото за фалшива реклама твърди, че продуктът на Blue Diamond съдържа оскъдните 2% бадеми, като по-голямата част е вода. Въпреки че делото не уточнява точния процент, считан за приемлив, то подчертава предполагаемото несъответствие между очакванията на клиентите и действителното съдържание на бадеми. В отговор Blue Diamond защити продукта си. Те посочиха, че подобни съотношения се наблюдават в други млечни алтернативи като соево и бадемово мляко. Компанията посочи, че проблемът не е уникален за тяхната марка и призна, че водата е преобладаваща съставка в повечето популярни напитки. В крайна сметка Blue Diamond се измъкна от скандала чист. 

Дребните кражби на шамфъстък са проблем

Един добър мистериозен роман често започва с изчезване на нещо, такъв беше и случаят с кражбата на над 42 000 паунда шамфъстък в централна Калифорния. Служителите на реда работиха, за да разкрият мистерията зад изчезването на ядките от шам-фъстък, инцидент, който обхвана региона през 2021 г. Шерифът на окръг Туларе обяви, че са открили откраднатите шам-фъстъци в ремарке с влекач на местен паркинг.

Шамфъстък

Източник: iStock by Getty Images

Шамфъстък

Предполагаемият виновник, идентифициран като 34-годишния Алберто Монтемайор, според съобщенията е възнамерявал да препродаде откраднатите ядки. Този инцидент не е първият път, когато процъфтяващата индустрия за производство на ядки в района е била набелязана. Първоначално шамфъстъците са били култивирани от Touchstone Pistachio Company, която открила удивителната загуба по време на одит. Селскостопанските детективи от окръг Туларе си сътрудничили със следователи от съседните окръзи, за да проследят откраднатите ядки, като в крайна сметка ги намират у Монтемайор, който е нает като шофьор на камион.

Шамфъстъците са били преопаковани в по-малки пакети за препродажба, опит да се замъгли произходът им. Възстановените ядки били върнати в Touchstone, докато Монтемайор е арестуван и затворен. Кражбите в производството на ядки са повтарящ се проблем, като крадците възприемат тактики като представяне за шофьори на камиони, за да крадат и преразпределят откраднати ядки. Индустрията отвърна на удара чрез прилагане на мерки като фотографиране и снемане на пръстови отпечатъци на водачи, прилагане на валидни бизнес разрешителни за крайпътни продавачи и издигане на огради около ферми за ядки.

Нехуманният добив на кашу

Индустрията за производство на кашу, жизненоважен компонент на глобалното земеделие, крие етични въпроси. Понастоящем Нигерия, Индия и Виетнам са основните производители на ядки кашу, като заедно допринасят за повече от половината от световното предлагане. Въпреки това, доходоносният характер на тази индустрия е засенчен от съмнителни трудови практики и експлоатация на работниците. Процесът на производство на кашу включва тежък ръчен труд, особено в процеса на белене. В страни като Индия над един милион работници усърдно почистват кашуто на ръка, като всеки произвежда около 175 паунда ядки дневно.

 Кашу

Източник: iStock by Getty Images

Кашу

За съжаление тези работници нямат необходимото защитно оборудване, което да ги предпази от вредните разяждащи химикали, присъстващи в черупките от кашу, които причиняват болезнени кожни заболявания и респираторни проблеми.

Нещо повече, последващият процес на печене изостря опасностите за здравето чрез освобождаване на допълнителни химикали във въздуха, което води до проблеми с дишането и хронична кашлица за изложените. Аспектът на правата на човека в индустрията придобива мрачен обрат във Виетнам, където граждани с наркотични зависимости са принудени да работят в нечовешки условия. Тази експлоатация се разпростира върху работниците, работещи с кашу, които нямат предпазни средства, издържат на хронична болка и страдат от наранявания, свързани с контакт с корозивните свойства на ядката.

Отровните кедрови ядки предизвикват нарастващо безпокойство

Енигматичният феномен, известен като "устата на кедровите ядки", продължава да озадачава учените, докато се борят с неговата неуловима причина. За първи път документиран през 2000 г., човек в Белгия съобщава за постоянен горчив послевкус след консумация на кедрови ядки, като твърди, че неприятният вкус може да се задържи до две седмици. "Устата от кедрови ядки", която често обезсърчава хората да опитат отново тези ядки, предизвика спекулации за произхода им.

Някои подозрения са съсредоточени около китайски сорт кедрови ядки, наречен Pinus armandii, въпреки че убедителните доказателства остават неуловими. Учени от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ се заеха да разкрият мистерията, като използват сложни техники като газова хроматография и ДНК тестове. Въпреки усилията им естеството на проблема взе изненадващ обрат.

Сложността при снабдяването с кедрови ядки представлява предизвикателство за идентифициране на първопричината. Кедровите ядки, продавани в Съединените щати, често са смес от различни видове, включително Pinus Armandii, което прави химическия анализ по-сложен. Така че, следващия път, когато опитате кедрови ядки, може да имате горчив послевкус в зависимост от източника на ядката.

Kедрови ядки

Източник: wikipedia

Kедрови ядки

Източник: Мashed