В сферата на туризма има недостиг на около 20 000 работници. Това заяви тази седмица пред Нова тв министърът на туризма Илин Димитров. Проверка на Money.bg сред туроператорите показа, че от декември 2022-а година до април 2023-а туристите у нас са били с 23% повече, отколкото през 2019-а-2020-а година.

Недостигът на кадри е основното притеснение на бизнеса преди старта на летния сезон. Средната заплата в сектора е около 2000 лева, заявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Въпреки това недостигът на работници е огромен проблем, на който решение към момента на практика няма.

"Предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева и нагоре, но нови кандидати на практика няма. Дори когато имаме повече туристи на смяна обикновено е един готвач, другите са помощници. Същото е и със сервитьорите. Недостиг на персонал имаме и сред камериерките, както и нагоре - сред някои мениджърски позиции", коментират пожелали анонимност собствениците на спа комплекс близо до Пловдив, които имат и голям хотел в един от черноморските ни курорти. Споделят, че на морето проблемът през лятото ще е същият.

Силно лято за българския туризъм

Силно лято за българския туризъм

Туристите похарчиха с 19% повече това лято у нас, спрямо последнота предкризисна година

В малките семейни хотели ситуацията не е по-розова. От една от по-големите къщи за гости в Синеморец, която е с близо 30 годишна история, разказват за Money.bg, че през последните години са принудени да работят сами през лятото. 

"Когато успеем да наемем персонал, те са хора над 60-65 години. Младите хора от България вече просто сякаш не искат да работят в сферата на туризма", казва собственичката Галя Димитрова.

Снимка 592607

Източник: iStock Images

Летен сезон 2023 година:

  • Цени на почивките  - поскъпване с между 7 и 12 процента
  • Заплати на персонала - увеличение с около 10 процента
  • Средна заплата - 2000 лева

В по-големите морски хотели бизнесът ще разчита предимно на летни работници от Киргистан, Турция и Украйна - предимно сутденти.

Туристически комплекс в Каварна за предстоящото лято вече има 20 процента повече записвания от миналата година, а все още няма персонал. Заплащането там стартира от 1500 лева.

На този фон министърът на туризма Илин Димитров казва, че "в дългосрочен план не се очаква криза, тъй като у нас се обучават повече готвачи, отколкото IT специалисти. Проблемът, чието решение трябва да се намери е как да бъдат задържани в сектора.

Туристическите фирми предлагат свободни работни места за всички позиции - общ работник в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, помощник-готвачи, сервитьори, администратори и бармани.

За пръв път след пандемията: 70% ръст на приходите отчитат българските хотелиери

За пръв път след пандемията: 70% ръст на приходите отчитат българските хотелиери

Най-добрите резултати за бизнеса от години насам