Наемането на хотелски стаи на час не е нова идея - просто попитайте представителите на най-старата професия. Но на минута? Това вече е нещо ново, разказва Bloomberg.

Услугата навлиза на американския пазар благодарение на новото мобилно предложение Recharge. Тя стартира официално през 2015 г. в Сан Франциско, а на 24 април т.г. стъпва в Ню Йорк, където ще работи с 16 луксозни хотела. Цените варират между $0.83 до $2 за минута (плюс 14.75% данък). Така ако просто искате да си починете за 20 минути, ще платите между $20 и $46, а 60-минутна почивка ще струва между $57 и $128, изчислява изданието.

Краткотрайното отсядане не върши работа само за почивка или романтични срещи - а също и като тихо място с безжичен интернет, където може да довършите работата си или пък да си вземете душ и да се преоблечете. "Изключително сме изненадани от това колко е полезно за кърмещи майки", казва Мани Бамфо, директор и основател на приложението.

Засичането започва 30 минути след като сте запазили стаята или когато си вземете ключа от рецепцията и приключва, когато натиснете бутон в приложението. Разбира се, има глоба, ако злоупотребите и останете повече време.

Идеята не е нова, но основните конкурентни са насочени към евтини хотели и предлагат предварително определени времеви слотове. "Най-големият ни конкурент всъщност е Starbucks", казва Бамфо.

Наемането на стаи на минута се приема топло от хотелиерите. В Сан Франциско, където приложението работи вече втора година, приходите само от него за един хотел са 6-цифрени за година.