Плановете за първия японски пътнически самолет от повече от пет десетилетия насам са замразени, пише BBC. Решението идва насред пандемията, която потопи търсенето на услугите на авиолиниите заради здравните мерки срещу вируса.

Mitsubishi Heavy Industries, компанията зад проекта за новия SpaceJet, е отрязала бюджета за него. В петък производителят заяви, че спира временно разработката, за да съкрати разходи и да подкрепи други части на своя бизнес. MHI отчете 62,5% спад на оперативната печалба през последното тримесечие. Спирането на проекта ще намали разходите със 120 млрд. йени (почти €1 млрд.).

Решението е било взето заради спада в авиоиндустрията. Макар че в Япония има известно повишение на търсенето на вътрешни полети, благодарение на субсидиите на правителството, международните пътувания все още са на ниски нива.

Първи клиент на Mitsubishi SpaceJet, който трябваше да полети още през 2013 г., трябваше да е най-големият превозвач в Страната на изгряващото слънце- ANA Holdings.

Mitsubishi Heavy Industries е ключов доставчик на производителите Boeing и Airbus, които в момента доминират индустрията.

Boeing обмисля производството на нов модел пътнически самолет

Boeing обмисля производството на нов модел пътнически самолет

Компанията води разговори с потенциални клиенти