Китай страда от една от най-лошите си рецесии, като печалбите на местните и международни компании в страната буквално се сриват като в началото на пандемията през 2020 година. Упоритата политика на Пекин за нулев Covid и кризата с недвижимите имоти оказват много негативно влияние върху листнатите на борсата компании, пише CNN Business.

Повече от 4800 китайски компании, регистрирани в Шанхай, Шенжен и Пекин, вече публикуваха печалбите си за първата половин година. Цели 53% отчитат спад в нетната печалба, според данни от Wind и Choice - две големи финансови къщи в страната.

Това, което се случва е почти толкова лошо, колкото през 2020 година, когато компаниите отчетоха най-лошия си сезон на печалби в историята, тъй като страната беше почти изцяло "замръзнала" по време на първоначалното избухване на коронавируса.

Бизнес в хаос: Китай постави обратно милиони хора под поредния локдаун

Бизнес в хаос: Китай постави обратно милиони хора под поредния локдаун

На фона на безсимптомни случаи на Covid-19

Тогава печалбите на 54% от регистрираните компании бяха спаднали през първите шест месеца. По друг показател обаче началото на тази година е било дори по-лошо. Броят на компаниите, отчели загуба, достигна рекорд от близо 900 и то само през първото полугодие.

Сривът на печалбите във втората по големина икономика в света може да се отрази на целия свят

Това е така, защото китайските компании са големи купувачи на стоки, технологии и други продукти на световния пазар.

"Вече видяхме въздействието на тези неспиращи локдауни", казва Алисия Гарсия Ереро - главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis - френска инвестиционна банка.

Цените на петрола и други енергийни стоки се понижиха, фабриките за полупроводници започнаха да отчитат сериозно забавяне на поръчките.

Експертите обвиняват строгите Covid ограничения в Китай и задълбочаващата се криза на пазара на имоти за лошото представяне на компаниите.

"Основните причини са ограниченията за мобилност и огромният спад в настроенията, свързани с падането на пазара на недвижими имоти", допълва Гарсия-Ереро.

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски технологични корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC

Лари Ху - главен икономист за Китай на Macquarie Group, коментира, че слабите печалби отразяват забавящата се икономика на Китай, която беше дърпана назад от спада на недвижимите имоти, влошаващата се ситуация с Covid-19 и отслабващата световна икономика.

Пътуването до и от Китай също е ограничено

Шанхай - финансовият център на страната с 25 милиона души население, беше поставен под двумесечно блокиране по-рано тази година. Оттогава много други ключови градове също затегнаха ограниченията за жителите и бизнеса. В четвъртък Чънду, град в югозападната провинция Съчуан, затвори своите 21 милиона жители след скок на случаите на Covid-19.

А това, че голяма част от тези случаи протичат леко, а още по-голяма част от тях дори безсимптомно, не променя действията на властите.

БВП на Китай се увеличи само с 0,4% през второто тримесечие спрямо миналата година, което е най-слабото представяне от началото на 2020-а. Миналия месец няколко големи инвестиционни банки намалиха прогнозите си за годишния икономически растеж на страната до 3% или дори по-малко.

Топ губещи

Най-известните китайски технологични компании са сред пострадалите. Второто тримесечие отбеляза края на годините на експлозивен растеж, като Alibaba (BABA) отчете непроменени приходи за периода от април до юни. Tencent (TCEHY) от своя страна отчете първия си тримесечен спад на продажбите. За някои други сектори на икономиката тази година вече е най-лошата в историята.

Три от най-големите китайски авиокомпании - Air China (AIRYY), China Southern Airlines (ZNH) и China Eastern Airlines (CEA) отчетоха рекордни загуби  - общата им е $7,2 милиарда и то само за първото полугодие.

Всички те, а и целият бизнес в страната обвиняват прекъсванията на пътуванията поради ограниченията и обезценяването на юана, който се срина с 9% спрямо щатския долар тази година.

Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като САЩ през 2008 година

Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като САЩ през 2008 година

Близо половин милион души са загубили своите банкови депозити, заради кризата в сектора за недвижими имоти