Печалбата на Aston Martin преди данъци за третото тримесечие на годината достига 3,1 млн. паунда (4 млн. долара), а обемът на продажби се удвои, съобщи CNBC.

Луксозната марка, която миналия месец стана първият британски производител на автомобили от десетилетия, който се листва на Лондонската фондова борса, заяви, че очаква годишните продажби да достигнат горната граница на очакванията за 6 400 продадени автомобила.

Общият обем нарасна с 99% до 1 776 автомобила, заради 185%-но увеличение в Америка и 133%-но увеличение в Азиатско-тихоокеанския регион, което доведе до 81% увеличение на приходите от 282 млн. паунда.

Но британската автомобилна индустрия, в която работят 850 000 души и която е една от малкото истории на успех в производството от 80-те години насам, предупреди, че забавянето на границите и голяма бюрокрацията, които са възможни при неблагоприятен Брекзит, биха спънали производството.

Aston вече предприе редица стъпки, за да се подготви за всякакво развитие, включително изграждане на повече компоненти и планове за внос на части по въздушен път и промени на използваните пристанища.

Шефът на Астън Мартин заяви, че договорената сделката за Брекзит между Великобритания и ЕС е "достатъчно добра", но компанията няма да спре плановете за действие при извънредни ситуации, докато има съмнения дали споразумението ще получи подкрепата на парламента в Обединеното кралство, пише Reuters.

Британският премиер Тереза ​​Мей спечели подкрепата на старшите си министри за проектоспоразумение за Брекзит с Европейския съюз. Това ѝ даде възможност да се заеме с много по-трудната задача за получаване на одобрение от парламента. Правителството се надява и бизнесът да подкрепят споразумението.

Aston Martin също така заяви в четвъртък, че ще направи напредък към откриването на втората си британска фабрика през следващата година, в която ще бъде изграден първият спортен автомобил.