До неотдавна светът беше изправен пред най-големия недостиг на полупроводници в историята. Пандемията засегна глобалните доставки на чипове и това се отрази на огромна част от бизнеса и потребителите. Днес ситуацията е коренно различна - свидетели сме на пренасищане и това също се отразява на всички, пише CNBC.

Недостигът на чипове, който наскоро удари от автомобили до гейминг конзоли, сега е толкова пренаситен, че някои от най-големите производители в тази индустрия отново понасят тежки удари.

Полупроводниците са неразделна част от много продукти, включително хладилници, автомобили, смартфони и LED крушки. Пандемията предизвика големи смущения във веригите на доставки и в производството на чипове, тъй като потребителите, останали у дома, полудяха по продукти като компютри и смартфони.

От недостиг до излишък: Чипове има, търсене - не точно

От недостиг до излишък: Чипове има, търсене - не точно

Най-големите производители на памети понесоха тежък удар

Това засили търсенето на полупроводници като чиповете с памет на южнокорейски играчи като Samsung, SK Hynix и Micron.

Освен това имаше засилено търсене на не толкова усъвършенствани чпове за процеси като управление на захранването на устройствата.

Всико това доведе до масов недостиг на продукти като игрови конзоли и дори компоненти за перални машини, който продължи през първата половина на 2022 година. Имаше и липса на полупроводници за коли, което пък доведе до спад в производството на превозни средства от големи компании.

Пренасищане заради Китай

Министърът на търговията на САЩ -  Джина Раймондо, заяви, че ще е необходима комбинация от контрол върху износа и вътрешни стимули за САЩ и техните съюзници, за да се борят с пренасищането с полупроводникови чипове. Тя предупреждава, че до новата криза се е стигнало, заради агресивните индустриални субсидии на Китай.

"Парите, които Китай налива в субсидиране на индустрията е проблем, за който трябва да мислим и да работим с нашите съюзници, за да предотвратим още по-дълбока криза", коментира Раймондо.

Според нея САЩ трябва да инвестират повече в производство на чипове от висок клас, като същевременно не позволяват на най-напредналите технологии да достигнат до Китай.

Администрацията на американския президент Джо Байдън работи с лидери в индустрията и те вече обсъждат набор от мерки, който да контролира износа.

Свъхпредлагане

В момента има свръхпредлагане на два вида чипове: NAND и DRAM чиповете с памет. Те се ползват в устройства като лаптопи и в сървъри в центрове за данни. Пренасищането дойде, след като компаниите започнаха да трупат чипове заради недостига по-рано, коментират експерти.

Търсенето на продукти като смартфони и лаптопи намаля значително, особено след като много хора вече си купиха по време на пандемията.

И все пак, не при всички видове чипове има свръхпредлагане. Търсенето на чипове за автомобилната индустрия, например, остава силно. Нещата все още за под контрол.

Очакванията

Очакването и на изпълнителния директор на Intel Пат Гелсинджър е да има пренасищане със сървърни процесори поне до втората половина на годината, а при центровете за данни възстановяването изглежда вероятно чак към края на 2023 година.

Един все още малък сегмент от тази индустрия печели много през последните месеци - производителите на оборудване за производство на чипове, както и компаниите, специализирани в AI.

Търсенето там е огромно и това води до непрекъснато разширяване на производствения капацитет. SK Hynix виждат повече от двоен скок на поръчките за специализирани DRAM памети, използвани от генеративни AI платформи.

Брюксел инвестира €43 милиарда в бизнеса с чипове

Брюксел инвестира €43 милиарда в бизнеса с чипове

Законът за чиповете на ЕС е одобрен: какво следва?