Испания, която беше една от най-сериозно засегнатите страни от пандемията страна в Европа, през тази седмица потвърди, че извънредното положение в страната ще остане в сила поне до 21 юни. Тази новина дойде като удар за ключова за испанската икономика индустрия - туризмът, която няма да може да заработи нормално поне до тогава и ще изпусне началото на летния сезон за 2020 година.

В тази ситуация големите испански вериги хотели бързат да отворят обектите си на другите европейски пазари, докато са принудени тези в родината им да останат още затворени.

Пример в тази посока е семейната компания Riu, която през март спря работата на 99 свои обекти по света. От края на май обаче веригата постепенно започна да възстановява дейността на част от хотелите си, като врати отвориха два такива - в Берлин и в Гуадалахара в Мексико.

Изборът на тези два пазара не е случаен, като от една страна Германия беше сред най-слабо засегнатите от пандемията държави на Стария континент. В същото време Мексико е страната с най-голям брой на обектите на Riu и допринася за 20% от портфолиото на компанията.

Испания губи германски туристи за сметка на Гърция, Португалия и Хърватия

Една от най-желаните дестинации в Европа губи германски туристи за сметка на Гърция и Хърватия

И това е лоша новина за бизнеса там

"Вчера от компанията обявиха, че ще отворят първия си ваканционен комплекс и той няма да бъде в Испания заради карантината в страната, която все още важи за чуждестранните туристи, както и заради лошите прогнози за заетостта на хотелите в страната", посочват от местното издание Cinco Días.

Според информацията в публикацията това ще бъдат четири от общо шестте хотела на веригата в България. Първият от тях е Riu Правец, който трябва да отвори врати от днес. Две седмици по-късно трябва да заработят Riu Helios Paradise в Слънчев бряг и Riu Helios Bay в Обзор, който беше изцяло реновиран през 2017 година. На 19 юни пък врати трябва да отвори и Riu Astoria в Златни пясъци.

Това означава, че засега от веригата ще оставят затворени два от другите си обекти в Слънчев бряг - Riu Helios и Riu Palace Sunny Beach.

От друга страна все още не е ясно кога точно обектите на компанията в Испания ще заработят. 28 от общо 99 хотела на веригата се намират в страната, като по-голямата част от тях са разположени в Гран Канария, Майорка и Тенерифе. От 71 обекта в чужбина най-многобройни са тези в Мексико - 20, следвани от по 6 в Доминиканската република, България и Ямайка.