Tesla Inc. планира да изгради фабрика за развойна дейност и производство на батерии във Фремонт, щата Калифорния, която ще работи 24/7, сочат документи, видяни от Reuters.

Планът показва, че американският производител на електромобили иска да произвежда сам батериите, нужни за автомобилите - най-скъпият компонент в тях. Проектът носи кодовото име Roadrunner.

Tesla и в момента оперира производствена дейност във Фремонт, но с минимален капацитет. Компанията е подала документи за одобрение до местните власти, за да разшири дейността. Изчисленията на производителя е, че строителството и оборудването ще отнемат около 3 месеца.

Общо 470 души ще работят във фабриката, от които 400 "на смени, така че винаги да има по 100 служители във всеки един момент по цял ден, всеки ден".

В момента Tesla произвежда батерии с Panasonic Corp. в т. нар. "Гигафабрика" край Рено, Невада. Компанията има споразумения и с LG Chem и китайската Contemporary Amperex Technology.

Tesla ще използва кобалт на Glencore в новите си мегазаводи

Tesla ще използва кобалт на Glencore в новите си мегазаводи

Миньорският гигант Glencore е най-големият производител на кобалт в света. Компанията добива минерала в Демократична република Конго е силно критикувана заради съмнения, че в мините работят деца