Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е обявил форсмажорни обстоятелства при транзита на руски газ, влизащ в украинската система през входната точка "Сохрановка". Така от днес (11 май) няма да приема газ на тази входна точка, тъй като нахлуващи войски са нарушили операциите в компресорната станция, съобщава агенция S&P Global Commodity Insights.

Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата след започналата на 24 февруари руската военна инвазия в Украйна. Посоченото доведе до рязко поскъпване на природния газ в Европа.

Цената на газа в Европа при откриването на търговията днес надхвърли 1100 долара за 1000 куб. метра - на фона на спиране на част от руския транзит през Украйна на газова станция "Сохрановка" - според данните на лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС. Цената на фючърсите за юни на хъба TTF в Холандия се повиши до 1124 долара за 1000 кубически метра, или €103 за MWh (въз основа на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са в евро за MWh). Като цяло цената на газа в началото на днешния ден нараства с повече от 4%.

В изявление на GTSOU се казва, че временно ще прехвърли капацитет за пренос на газ към входната точка (компресорна станция) "Суджа", за да поддържа транзита на руски газ към Европа.

"За да се изпълнят изцяло задълженията за транзит към европейските партньори и в съответствие с условията на споразумението, е възможно временно прехвърляне на неналичен капацитет от "Сохрановка" до физическия пункт "Суджа" на територията, контролирана от Украйна", се казва в съобщението.

Почти една трета от руския транзит на газ през Украйна минава през компресорната станция "Новопсков" по тръбопровода "Союз", който навлиза в Украйна на входната точка "Сохрановка" на границата с Русия.

По данни на украинската GTSOU, през компресорната станция преминават до 32,6 милиона кубически метра газ на ден.

Вчера късно вечерта руската страна отрече основанията за обявяване на форсмажорни обстоятелства при транзита на газ от оператора на газопреносната система на Украйна по отношение на част от транзитните мощности. Руската компания "Газром" също отхвърля като технически невъзможна идеята за прехвърляне на отпадащи обеми към друг маршрут.

Европа се оказа в "капана" на високите цени на енергоносителите - има ли изход

Европа се оказа в "капана" на високите цени на енергоносителите - има ли изход

От икономическа гледна точка сметките отиват "на минус"