Едва 5% от българските фирмите у нас твърдят, че са ползвали изкуствен интелект. Това показват данните на Евростат. За сравнение, това е малко под средното ниво за ЕС, което през 2020 г. се равнява на 7%. По-зле от българските компании, откъм изкуствен интелект, все пак са цели 4 държави от Евросъюза. Това са Латвия с 2% и Словения, Унгария и Кипър с по 3%.

Лидер в класацията е Ирландия, където бизнесът определено е адаптиран към 21 век. В държавата, процентът на ползващите изкуствен интелект компании е цели 23%.

Сред водещите държави в ЕС по този показател са още Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%)

Във Финландия държавата, както и бизнесът инвестират все повече в иновационни мрежи, в които влизат образователни институции, компании, публичния сектор и мозъчни тръстове. Изкуственият интелект е от стратегическо значение и двигател на икономическото развитие. Приложенията, които го използват, могат да решат много проблеми в различни области, включително в здравеопазването и селското стопанство.

Microsoft е на път да придобие компанията за изкуствен интелект Nuance Communications за $16 милиарда

Microsoft е на път да придобие компанията за изкуствен интелект Nuance Communications за $16 милиарда

Ако сделката стане факт, тя ще бъде втората по големина за Microsoft

Според статистиката на Евростат, едно от най-честите приложения за изкуствен интелект в ЕС е свързано с чатботове за общуване с клиентите - това е особено застъпено в туризма, в спедицията и в бизнеса с услуги.

Друг пример за изкуствен интелект е машинното самообучение, както и сервизните роботи с известна степен на автономност, които извършват редица повтарящи се действия, но също така и други дейности като например почистване на опасни вещества.

Софтуерът за устни и писмени езикови преводи също разчита на изкуствен интелект за подобряването на преводите. Подобни технологии се използват и за автоматичното изработване на субтитри за филми. Умни термостати анализират нашето поведение, за да спестяват енергия, а градските архитекти разчитат да подобрят мобилността и да намалят задръстванията чрез регулиране на трафика.

САЩ си върна лидерството при инвестициите в изкуствен интелект

САЩ си върна лидерството при инвестициите в изкуствен интелект

Американският дял достига 70% от вложения в тази сфера в света

Изкуственият интелект е почти навсякъде

Търсачките, например, набират и обработват големи обеми от данни, за да предоставят все по-прецизни и индивидуализирани резултати от търсенията, а смартфоните могат да предлагат виртуални асистенти, които отговарят на въпроси, правят препоръки и организират ежедневни рутинни дейности.

Според прогнозите, изкуственият интелект ще доведе до цялостна дигитална трансформация на обществото. Затова той се превръща в приоритет за ЕС.

Компания за рисков капитал търси стартъпи в Европа с помощта на изкуствен интелект

Компания за рисков капитал търси стартъпи в Европа с помощта на изкуствен интелект

Технологията помага да се отсеят компании, отговарящи на определени критерии, които търсят инвестиции