Петролният гигант Saudi Aramco регистрира спад на печалбата с 20% през 2019 година до 88,2 милиарда долара, на фона на вече отслабения глобален енергиен пазар заради пандемията на коронавируса, пише Associated Press.

Съобщението на фирмата не адресира плановете на кралството да изведе производството до рекордни нива, след като проведената по-рано този месец среща между ОПЕК и Русия не доведе до разбирателство за намаляване на производството. Това допринесе за до 25% спад в цената на суровината - най-рязкото намаление след войната в Персийския залив през 1991 година, както и до опасения от ценова война, която допълнително ускори от пазара.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

За лошите резултати Aramco обвинява по-ниските цени на суровия петрол и намаляващите маржове при продажбите на химикали.

Компанията също така отбелязва хаоса, причинен от атаката върху сърцето на производството на петрол през септември, която временно намали наполовина продукцията в страната. Саудитска Арабия и Западът обвиняват Иран за нападението, което се отрича от Техеран.

Saudi Aramco отчете печалба от 88,2 долара през 2019 година. За сравнение - през 2018 година печалбата на гиганта беше в размер на 111,1 милиарда долара.

Капиталовите разходи на компанията са намалели през 2019 година до 32,8 милиарда долара спрямо 35,1 милиарда долара година по-рано. Aramco очаква да похарчи между 25 и 30 милиарда долара тази година, което е с около 10 милиарда долара по-малко в сравнение с предишните оценки.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

"Това беше изключителна година за Saudi Aramco. При различни обстоятелства - някои планирани, а други не - на света беше предложено безпрецедентно разбиране за гъвкавостта и устойчивостта на Saudi Aramco", заяви в изявление президентът и изпълнителен директор Амин Х. Насер.

Но големите предизвикателства предстоят. Сриването на OPEC-Plus този месец приключи тригодишно споразумение, което подсили цените на петрола. Сега Саудитска Арабия изглежда е готова да наводни търговците със своя петрол, за да възстанови пазарния си дял.

Саудитците намалиха цените на петрола и заявиха, че ще увеличат производството до 12,3 милиона барела на ден през април, което е рекорд. Саудитското правителство пък насочи Aramco да увеличи производствения капацитет до 13 милиона барела на ден.

Междувременно ОАЕ заявиха, че страните ще са готови да увеличат производството си до 4 милиона барела суров петрол на ден, в сравнение с 3 милиона сега.

Според анализатори е възможно суровината здраво да удари пазарите и до няколко седмици запасите да бъдат раздути до безпрецедентни нива.

Петролът опитва да се възстанови след ценови срив под $30 за барел

Петролът опитва да се възстанови след ценови срив под $30 за барел

Сутринта Brent се търгува по $30,85, а WTI - по $29,94 за барел

Резултатите, предоставени от Aramco сега, не адресират и настоящите сътресения на пазара заради коронавируса. Насер обаче коментира създалата се ситуация около разпространението на заразата, която вече потисна търсенето на гориво и сериозно удари икономиката на Китай.

"Неотдавнашното избухване на COVID-19 и бързото му разпространение илюстрират значението на гъвкавостта и адаптивността във вечно променящия се глобален пейзаж", казва Насер.

През 2020 година се очаква Саудитска Арамко да затвори 69,1 милиарда долара за покупка на 70% от акциите на нефтохимическата компания SABIC от Фонда за публични инвестиции на кралството.

Китай за първи път позволява на чужди компании да търсят и добиват нефт и газ в страната

Китай за първи път позволява на чужди компании да търсят и добиват нефт и газ в страната

Разрешенията ще се издават за 5 години с възможност за удължаване за още 5