Над 55 млн. долара инвестиции в модернизация през последните 10 години, портфолио от над 170 продукта и повече от 400 отдадени професионалисти. Това е равносметката към днешна дата за първата шоколадова фабрика в България, която днес отбеляза своя стогодишен юбилей.

Заводът за шокoладови изделия в Своге е от стратегическо значение за Монделийз Интернешънъл, заяви по време на официалната церемония Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор Южна и Централна Европа.

Снимка 674861

Източник: Mondelez

Портфолиото на фабриката предлага над 40 вкуса, като около 30% от произведените продукти се дистрибутират на местния пазар, с което се гарантира лидерската позиция на компанията, а останалите около 70% се изнасят за почти целия свят. "Това е добре от гледна точка на приходите", подчерта Хосам Ашур, президент за Централна и Източна Европа, който изрази гордост от развитието на фабриката и отчете нейния принос за групата.

Производственият директор на завода Анна Маринкова очерта някои важни моменти в развитието на предприятието, подчерта значението на висококвалифицирания екип и благодари на всички свои колеги за отдадената и качествена работа.

Сред гостите беше и посланикът на САЩ у нас Негово превъзходителство Кенет Мертен, който отбеляза впечатляващата история на успеха, базирана на партньорството между екипа в Своге и централата на Mondelez.

Фабриката в Своге, която произвежда шоколади за 6 континента

Българската фабрика, която произвежда шоколади за 6 континента

Производството в Своге оперира с най-бързата пакетираща линия в света

Ключови моменти от историята

Кратка презентация очерта някои моменти от историята и отбеляза 1993 година като своеобразно начало на най-новата история на завода, тъй като тогава компанията Крафт Якобс Сушард става неин собственик.

Производственият директор обърна внимание и на 2003 година, когато пък започва производството на шоколадите с марката Milka, с което се поставя основата и на настоящото производство.

Световен принос... от Своге

Гостите се запознаха с някои любопитни факти, сред които и това, че фабриката в Своге допринася с нещо уникално за портфолиото на Mondelez. Това е 300-грамовият шоколад с фъстъци и карамел, чието производство стартира през 2016 година. Само 3 години по-късно пък тук е инсталирана най-бързата и към момента линия за опаковане на бонбони в целия свят.

Снимка 674860

Източник: Mondelez

Всички посетители имаха възможност да се запознаят отблизо с производството, където от първо лице научиха специфики и тайни за създаването на някои от най-популярните продукти на пазара в световен мащаб.

Гостите посетиха и новооткритата дигитална стая, където всеки от служителите има достъп до актуални технологии, корпоративни системи, обучения и информация.

Освен като активен участник на пазара, заводът участва дейно и в проекти на местните общности и работи за намаляване на екологичния си отпечатък, като успява да рециклира около 99% от отпадъците.