Жителите на Швейцария са обезпокоени от това, че страната им е "наводнена" от туристи от Китай и Индия, а броят на гостите от Европа намалява, пише порталът Swissinfo.

Така например, през последните 10 години значително се е съкратил броят на туристите от съседна Германия. А в същото време тази година се отчита рекордно количество посещения от китайски и индийски туристи, което се отнася и до известния планински курорт Сент Мориц, отбелязва сайтът.

Ето защо, пише Swissinfo, за следващата година Швейцарии планира да започне маркетингова кампания за привличане на туристи от Европа.

Макар да отрича да има проблем с нарастващия брой азиатски туристи директорът на компанията за развитие на туризма в Швейцария Мартин Нидегер казва цитиран от сайта:

"Опасенията на населението по повод масовия туризъм трябва да се възприемат сериозно. Освен това все още туристите от Европа и САЩ преобладават над азиатските. А туристическата индустрия на Швейцария успя да се възстанови при кризата от 2008 година благодарение на нарастващия брой на туристите от Азия".

Мненията в коментарите под публикацията не са еднозначни. Някои отбелязват, че в най-популярните места и магазини в Швейцария не може да се чуе немска реч, а " шумните американски туристи може да ни се сторят "ангели" в сравнение с китайските".

В същото време други изказват мнение, че туристите от Азия "не са груби и високомерни" и "самите те изпитват неудобство от различните културни норми".