Tesla се превърна в първият американски производител на автомобили, минал пазарна капитализация от 100 милиарда долара. Компанията успя да постигне това с ново поскъпване на акциите, подхранило големите очаквания за бъдещето на електромобилите, съобщава Reuters.

Пазарната оценка мина тази граница само месец след като акциите поскъпнаха до 420 долара единична цена. Това е стойността, след постигането на която Илън Мъск беше заявил, че Tesla трябва да стане отново неборсова компания.

Във вторник книжата добавиха 1,4% до 555 долара единична цена, а анализаторите от брокера New Street Research повишиха целевата цена за тях до 800 долара.

В допълнение новото рали на акциите доближава Мъск до получаването на "награда" от около 346 милиона долара, ако Tesla успее да се задържи в продължение на месец над 100 милиарда долара.

Tesla вече е по-скъпа, отколкото Ford е била някога

Tesla вече е по-скъпа, отколкото Ford е била някога

За последните 12 месеца акциите на компанията са поскъпнали с 40%

Производителят на електромобили вече е по-скъп от Ford и General Motors взети заедно, след като през последните три месеца успя да удвои стойността на акциите си в резултат на обявена печалба за последното тримесечие и старта на работата в завода му в Китай.

Нещо повече - с пазарна оценка от 100,1 милиарда долара Tesla е на едва една крачка от световния автомобилен лидер - германската Volkswagen, оценявана на 100,6 милиарда долара.

През миналата седмица един анализатор възложи високи очаквания на акциите на Tesla. По думите на Катерин Ууд от Ark Investment те може да поскъпнат 11 пъти в следващите 5 години.

По нейните думи те могат да стигнат 6000 долара до 2025 година, като това ще постави производителя на електромобили сред дружествата, минали 1 трилион долара. 

Акциите на Tesla се удвоиха до $540. А този експерт смята, че ще стигнат $6000

Акциите на Tesla се удвоиха до $540. А този експерт смята, че ще стигнат $6000

След ралито на книжата от септември насам