България е на път да се сдобие с ново предприятие за производство на автобусни и автомобилни стъкла. Турската компания Dubleks Glass планира да отвори свой завод в Свиленград, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Информацията бе потвърдена и от две медии. Пред вестник „Капитал Daily", пред който представителят на турския инвеститор Себахтин Исмаил потвърждава намеренията на компанията. "В момента компанията е в процес на набиране на капитала и до края на месеца трябва да бъде вписана в Търговския регистър", уточнява Исмаил пред изданието.

Местният сайт svilengrad24.info също съобщава за инвестиционните намерения на турското дружество, което ще използва пустеещата промишлена сграда на текстилната фабрика „Мендерес" в града. Пред медията Исмаил е заявил, че компанията ще се опита да започне производство още през септември.

Освен за автомобилната индустрия заводът ще може да произвежда и плоски стъкла за хладилници. Мажоритарен собственик на завода ще е семейството на братята Мустафа и Рамазан Байрак, които притежават няколко предприятия за автобусни и автомобилни стъкла в турския град Бурса и развиват тази дейност от почти 30 години, по думите на българския представител. Българската регистрация на компанията ще е под името "Пента глас".

Това ще е поредното предприятие за производство на автомобилни компоненти в България - този сектор от индустрията се развива доста добре у нас и производителите на такова оборудване се разрастват. Основните причини за идването на компаниите са няколко - все още сравнително ниските разходи за труд, членството в ЕС, както и вече натрупаният опит - ако едно дружество избира къде да построи предприятие и търси мнение на партньори, е много вероятно да избере място, на което вече има подобни производства. Плоско стъкло за автомобили се произвежда от "Тракия глас България" в завода край Търговище, който също е турска собственост и е една от най-големите инвестиции в страната за последните 25 години.

Според медиите планираните първоначални инвестиции в дружеството в Свиленград ще са на стойност близо 9 млн. евро, от които 4 млн. евро ще са в машини и оборудване, още 2.5 млн. евро ще са за ремонт и реновиране на сградите, 2 млн. евро са осигурени за оборотни средства, а с останалите 300 хил. евро ще се платят обучения на служители, сертификати за качество и други съпътстващи разходи. Финансирането ще е от няколко източника - собственият капитал ще е над 1.2 млн. евро, а останалите средства ще бъдат привлечени чрез лизинг и банково кредитиране. "Вече се водят разговори с две банки, които проявяват сериозен интерес от финансиране на проекта", обясни Исмаил. Той е управител и собственик на транспортната компания "Арда-тур".