Xiaomi Corp. планира да инвестира около $10 млрд. през следващото десетилетие в производство на електромобили, пише Bloomberg, цитирайки изявление на компанията. Проектът ще бъде ръководен лично от милиардера съосновател Lei Jun, който ще застане начело на новото независимо подразделение.

Китайският производител на смартфони застава до технологични гиганти като Apple и Huawei, които също планират производство на електромобили в залог, че колите на бъдещето ще бъдат все по-автономни и свързани.

Xiaomi може да инвестира общо 100 млрд. юана в проекта през следващите три години, казва източник на изданието. Компанията ще вложи 60% от нужните средства сама, а за останалите ще търси външна подкрепа.

Xiaomi е поредната компания, която има амбиции във вече доста конкурентен сектор. От традиционни гиганти като Volkswagen, през по-млади компании като Tesla и стартъпи като Nio и Xpeng — всички се борят за дял от пазара. Гиганти като Baidu и Geely също навлизат.

Очаква се Xiaomi да остави сглобяването на автомобилите на трета компания — модел, който гигантът използва и при смартфоните. Засега обаче не е ясно коя ще бъде тя, а Great Wall вече отрече, че ще ѝ помага.

Xiaomi ще прави електромобил

Xiaomi ще прави електромобил

Компанията търси нови източници на растеж