След като икономиката беше затворена като превенция срещу разпространението на коронавирус, въпреки размразяването ѝ публичните обекти демонстрират икономическа слабост, показва ново проучване на New York City Hospitality Alliance, цитирано от Zero Hedge.

Почти всички от участвалите в него 509 ресторанта са посочили, че през миналия месец са платили 50% или по-малко от наемите си, като 36% от тях изобщо не са платили на наемодателите си. Причината е, че въпреки постепенното отваряне, притесненията на хората, допълнителните мерки, изискващи дистанциране между масите, и като цяло по-малкото клиенти доведоха до срив на постъпленията.

McDonald's затваря един от най-емблематичните си ресторанти 17-години след откриването му

McDonald's затваря един от най-емблематичните си ресторанти 17-години след откриването му

Обектът е на четири етажа в стил "Бродуей"

"Наемите оказват огромен финансов натиск върху ресторантите, баровете и клубовете след четири почти фатални месеца на икономическо бедствие, в които много представители на бизнеса вече затвориха врати за постоянно", каза изпълнителният директор на New York City Hospitality Alliance Андрю Риджи. "Още преди пандемията в града беше изключително трудно да се създаде успешен ресторант."

Същевременно въпреки трудностите, повече от половината от рентиерите или 60% са отказали да понижат наемите на обектите, като едва 10% от ресторантьорите са посочили, че са договорили отстъпка. При 73% от тях не е постигнато и споразумение за разсрочване на плащанията.

Интересното е, че повечето от оцелелите ресторанти в момента нямат намерение да затварят обектите си. "Идеята просто да спуснат кепенците не е нещо, което повечето хора в момента искат", каза собственикът на коктейл бара Orange Street Карл Франц Уилямс. "Те искат да видят как може да оцелеят. Притежаването на ресторант не е нещо, което болшинството от нас правят само заради удоволствието."