Сутрин отивате в офиса пълни с енергия и готови за нови подвизи. Работата ви спори и се справяте с всичко с лекота. След като се наобядвате обаче нещата се променят. Усещате се уморен, не вършите задачите си със същия ентусиазъм и ви се иска по-бързо да си тръгнете. Има няколко лесни трика обаче, които могат да ви направят продуктивни през целия ден. Сайтът Motto към списание Time посочва кои са те. Вижте ги:

1. Раздвижвайте се и си правете почивки

Когато работата ви е свързана със стоене на едно място, всяко движение е важно и от значение. “Ако стоите на бюро, сменяйте често позицията на тялото си, ставайте и се разтягайте често, разхождайте се, докато говорите по телефона”, съветва д-р Джаклин Кулински.

2. Никога не яжте сами

Освен, че общуването с други хора разтоварва, изследвания са доказали, че то увеличава с 66% способностите за преживяване на тежки заболявания, като рак. Също така комуникацията е решаваща за продължителността на живота.

3. Засечете си 5 минути и се фокусирайте върху дадена задача

Колкото по-бързо приключи човек с нещо неприятно за него, толкова по-добре се чувства той. Затова вместо да отлагате извършването на нещо трудно в работата, по-добре си засечете 5 или 10 минути, през които да се фокусирате само върху него.

4. Разхождайте се в природата

Зеленият цвят на тревата успокоява. Изследванията показват, че пет минути разходка в природата намаляват нивото на кортизола – хормонът, който отговаря за стреса. Ако обаче нямате възможност да излезете навън, поне за минута – две откъснете поглед от монитора и погледайте навън.

5. Затворете очи

Изследванията показват, че когато човек държи очите си затворени, стимулира т.нар. алфа-вълни. Те са отговорни за релаксацията на тялото и стимулират зараждането на нови идеи в съзнанието.

6. Запазете си по-лесните задачи за след обяд

Следобед е по-трудно да задържите вниманието си и да се фокусирате върху нещо за по-дълго време. За това за времето след като сте се наобядвали, оставете задачите, които са ви по-приятни и не ви натоварват.