Заплатата на кандидатите за космонавти след увеличението ще е средно почти 300 хиляди рубли на месец (около 3250 евро), а на опитните служители - повече от половин милион рубли, каза пред РИА Новости Владимир Матвейчук, директор на отдела за персонал и социална политика на Роскосмос .

(Официален валутен курс за 15 април:. един долар = 76,9 рубли, едно евро = 92,2 рубли, бел. ред.)

"Президентът обяви значително увеличение на заплатите. Това важи особено за кандидатите за космонавти: те имат 70% увеличение ... За тези, които вече са летели, увеличението ще е 50%", поясни Матвейчук.

По-рано космонавтът Сергей Куд-Сверчков заяви, че тези, които се готвят да се присъединят към отряда, получават до 100 хиляди рубли на месец, а тези с опит в полетите - над 200 хиляди.

В същото време, още преди съобщението, направено от президента на 12 април, бяха обявени планове за увеличаване на заплатите на космонавтите. Наистина, в проектът на правителственото постановление ставаше дума за увеличение на месечните възнаграждения с 36%.

Използвайки действащото постановление на министерския съвет "За материалното и пенсионно осигуряване на космонавтите", е възможно да се изчисли сегашната заплата на тези високо квалифицирани специалисти.

Извършил полет инструктор-космонавт първи клас, като се вземат предвид месечните бонуси и стимулиращи плащания, както и надбавки за стаж и клас, може да получи около 300 хиляди рубли, без да се броят плащанията за званието Герой на Русия и други държавни награди.