За втора поредна година "класацията" на най-добрите работодатели в Русия, изготвена от държавния "Всеруски център за изследване на общественото мнение", се оглавява от газовия гигант "Газпром". Той е избран като мечтан работодател от 40% от анкетираните, се казва в съобщение на изследователския център.

Също сред най-желаните работни места, но на почетно разстояния от първия, руснаците посочват още: "Руските железници" (16%), "Роснефт" (15%) и технологичната компания "Яндекс" (14%).

Всеки десети определя като най-предпочитан работодател, "Росатом" и най-голямата руска банка "Сбербанк" (по 10%). По 9% от запитаните биха искали да работят в "Лукойл" и "Роскосмос", а 7% - в "Норилски никел" ("Норникел").

Що се отнася до критериите при избор на най-добрия работодател, очаквано, високата заплата е основният критерий за избор на работа за руснаците в трудоспособна възраст. "Тежестта" на този фактор, запитаните руснаци са оценили средно с 4,7 точки, от "5" възможни.

Финансовият компонент е основен, но далеч не единствен при избора на работа, като с малка разлика го следват: пълното и навременно изпълнение на договорните задълженията на компанията (4,64 точки) и спазването на стандартите за безопасност при организацията на работния процес (4,58 точки).

При избора на работа руснаците почти в еднаква степен обръщат внимание на възможността за прилагане на професионални знания и умения (4,52 точки), стабилността (4,51 точки) на работното място и благоприятния психологически климат в екипа (4,49 точки). Средата в офиса, т.е. комфортните условия за работа, са оценени малко по-ниско (с 4,37 точки от пет).

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%