Как се стига от Софийската математическа гимназия до гигантите Google, Microsoft и Facebook, които диктуват света на новите технологии? Колко дълъг е пътят на кариерата в най-бързо развиващия се сектор в света зад граница и колко смелост е нужна да се впуснеш смело в начинанието да създадеш собствен софтуерен продукт не къде да е, а в Силициевата долина?

Отговор на тези въпроси може да даде Николай Вълчанов, който преминава през всички споменати стъпала нагоре по кариерната стълбица и точно тази година успя да направи сериозна крачка и да пусне на пазара разработеното от него и от колегата му Арун Виджевъргия мобилно приложение Fabric. Какво точно представлява то и към какви още цели се стреми в бъдеще успелият български софтуерен инженер разказва самят той пред Money.bg.

"Идеята зад Fabric е да събере нещата, които се случват в личния ни живот, на едно място. За всеки човек са важни хората, с които прекарва времето си и споделя преживяванията и постиженията си", обяснява целта на пуснатото през август мобилното приложение Николай.

"Преди 10 години дигиталното отражение на живота ни беше много ограничено. Свеждаше се до електронната поща. После се появиха социалните мрежи от сорта на Facebook, където аз и Арун работихме след 2009 година. Увеличиха се снимките и видео клипчетата, който държим на телефоните си или на интернет сървърите", казва той.

Николай и колегата му Арун заедно стигнали до извода, че могат да предложат продукт на потребителите, който да "организира" всичко случващо се в реалния им живот и отразено в нещо като дигитален дневник. Точно това е основната задача на Fabric, където човек може да търси информация за места, където е бил, или да отвори стари снимки от пътувания.

"В приложението може да се търси информация по човек ("В кое заведения бяхме миналата година с Ваньо?"), по местоположение ("Трябват ми някои снимки от пътуването ми до Лондон"), по дейност в социалните мрежи или електронната поща (търсене по ключови думи), или по преживяване ("В кой хотел отседнахме през отпуската ми през лятото?")", обяснява опциите на приложението Николай.

От Facebook Timeline до Fabric

Николай разказва, че идеята за общия продукт, разработен заедно с Арун, води началото си далеч назад още от времето, когато двамата са работили за Facebook. Тогава колегата му дълго търсил начин как новите данни от профилите в социалната мрежа да бъдат използвани в помощ на потребителите. Така се родила новата версия на личния профил в сайта, популярна под името "Дневник" или на английски - Timeline.

"По-късно двамата започнахме нов вътрешен проект - "На тази дата" или On This Day. Това са спомените от предни години, които всяка сутрин ви се появяват във Facebook. В крайна сметка, след известна почивка, решихме, че идеята има потенциал, дори повече потенциал, като самостоятелно приложение и бизнес. Оттогава компанията ни Echoworks срещна сериозен интерес сред инвеститорите в Силициевата долина и през лятото събрахме първите средства, с които да растем", споделя софтуерният специалист.

Николай и Арун пред старт-ъп инкубатора YCombinator

Източник: Личен архив

Николай и Арун пред старт-ъп инкубатора YCombinator

Първи резултати

От август досега над 37 000 потребители са инсталирали приложението, създадено от Николай и Арун.

"В България имаме скромен трафик без да сме насочвали ресурси за промоция, превод или каквото и да е. Най-големите държави са Индия, САЩ и Япония, следвани от няколко западноевропейски страни", разказва той.

Първата версия на Fabric, която се появява на пазара, автоматично запаметява кои обществени заведения сте посетили заедно със собственоръчно добавени лични адреси, както и кои други приятели са били с вас.

Софтуерът се използва с базата данни на платформата Foursquare. Също така той събира снимките от телефона и дейността от социалните мрежи, конкретно от Facebook и Instagram.

Нещата обаче не се изчерпват с това, като екипът на Echoworks планира тепърва да развива продукта си.

"В момента експериментираме с няколко стратегически идеи. Накратко те се свеждат до повече носталгични функционалости, добавяне на повече типове данни (от други платформи или директно от потребителя), както и подобряване на визуалните ни интерфейси за търсене из данните, които вече се събират във Fabric", обяснява Николай.

Снимка 263164

Източник: Fabric

За усещането да работиш за Microsoft, Google и Facebook

Николай завършва Софийската математическа гимназия, като "прохожда" в IT индустрията още докато живее в България. Скоро обаче се мести в Щатите, където учи компютърни науки в Северозападния университет. Той прави дебюта си в бизнеса като стажант в Microsoft, а по-късно работи още за Google и Facebook.

"Усещането е страхотно да си толкова близо до центъра на всякакви нови технологии. Разбира се, тези компании растат толкова бързо, че всяка година атмосферата се променя. Когато бяхме във Facebook от 2009 година, видяхме фирмата и цялото явление на социалните мрежи да се трансформира от сравнително скромен продукт в американските университети, консумиран на десктоп компютри и лаптопи, до платформа, използвана от милиарди хора от цял свят през лаптопи и мобилни телефони", разказва създателят на Fabric.

"Културата и разнообразието от проекти във всички тези компании е еталон за подражание по много параметри и това се чувства всекидневно. Eстествено, дори преди моето време във Facebook имаше няколко български инженери, а в Долината - растяща вълна от емигрирали българи, превръщащи си в местни предприемачи в областта на високите технологии", допълва още той.

Пътят от големите корпорации до собствения старт-ъп

Въпреки че е имал шанса да работи за лидерите в бизнеса, Николай признава, че винаги е предпочитал по-малките компании, където задачите му да са по-разнообразни и да комуникира с повече хора.

"Още от следването си мечтаех за много малка компания. Четях книгите на Пол Греъм, който е основател на старт-ъп инкубатора YCombinator, и Джоуъл Сполски. Тогава Facebook беше 1200 човека и моята длъжност беше тясно специализиран софтуерен инженер. Времената изискваха стабилност, а социалната мрежа се оказа прекрасно място за млад професионалист, който може да се учи отблизо на първокласни инженерни и корпоративни практики", спомня си той.

"Около пет години и една зелена карта по-късно беше подходящ момент да си взема дълга отпуска и да запретна ръкави отново с моя стар приятел и колега Арун", описва пътя от Facebook до Fabric Николай.