Петър Андронов е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК през юли 2007 г. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп за България. След придобиването на ОББ от от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп от юни 2017 г. Петър Андронов е избран за главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ОББ. Money.bg му зададе въпроси във връзка с кампанията на PwC "Твоите 25 причини да избереш България", в която банката участва.

Какво e Вашето образование - как го избрахте, къде завършихте и как Ви помогна за кариерата?

Завърших УНСС, специалност Финанси с профил Банково дело. А как ми помогна в кариерата - мисля, че е очевидно.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кои лични качества смятате, че най-много Ви помогнаха затова?

Трудолюбие, амбиция, постоянство.

Защо избрахте да работите в България?

От общо 24 души в моя клас в езиковата гимназия, която завърших, едва 1/3 останаха в България. Аз съм част от тази 1/3. Всички останали са в САЩ, Канада, Белгия, Холандия, Швейцария, Германия.

Останах тук, защото в онези години България изглеждаше не само несигурно, но и обещаващо и интересно. Имаше много енергия за промени, а аз започнах работа още като студент в консултантска фирма, скоро след това в банка, паралелно с това започнах и да преподавам. Винаги съм бил много зает и не ми е оставало време да скучая или да търся друг път навън.

Според Вас кои са най-важните качества, за да успее човек в България?

Те са същите и за успех в Англия, Германия, Америка и която и да е друга държава. Ако някой смята, че без много работа може да успее някъде, то греши. Ако някой смята, че някъде няма субективизъм и симпатии, също греши. А ако смята, че в Лондон чакат някой българин, за да го издигнат на върха на кариерната стълбица, то много греши. Навсякъде се изискват едни и същи качества - амбиция, трудолюбие, постоянство, упоритост, много четене, много учене. Това са необходимите качествата - нищо друго.

Кое е най-важното качество, което търсите у младите/новите служители?

Една мисъл на Уорън Бъфет ме изненада, защото сам бях стигнал до същия извод: Търсиш три неща у новите служители - почтеност, интелект и енергия. Ако първото липсва, останалите нямат значение.

Какво трябва да се промени в образованието?

Трябва да се учи. Сега много университети издават дипломи, но в малко от тях се учи. Ако нещо трябва да се промени, то това е количеството в образованието да се превърне в качество - да се намали броя на университетите и училищата, но те да бъдат по-добри. Преподавателите трябва да са високо платени и професията им да стане атрактивна. Университетите и училищата трябва да готвят специалисти, които са нужни на бизнеса, а не такива, които покриват наличните катедри и факултети, останали от минали времена. Защото на практика в момента, когато компаниите наемат хора, те са наясно, че и да видят диплома, тя рядко има сериозно покритие и ученето на основни неща тепърва предстои.

Какъв тип служител предпочитате - завършил в България или завършил в чужбина?

Хора, които притежават почтеност, интелект и енергия, независимо от това къде са завършили.

По-скоро оптимист или по-скоро песимист сте за бъдещето на България?

Предпазлив оптимист.

Какво прави Вашата компания за развитието на образованието в България?

Българските дружествата на нашата финансова група KBC развиват през годините редица учебни програми, стипендии, стажантски програми и инициативи в областта на финансовата грамотност. Това е един от стълбовете на социално отговорната ни политика. Често организираме семинари на финансова тематика за различни публики - ученици, студенти, хора в неравностойно положение и други именно защото се стремим към повишаване на тяхната обща култура и цялостни финансови познания. Отделно от това отпускаме стипендии по различни инициативи на отлични студенти във финансови специалности, на които обаче предлагаме и стаж. Целта е не само да бъдат поощрени за резултатите си в университета, но да започнат да познават бизнеса, нуждите на компаниите и начина им на работа.

Според Вас как може да бъде решен проблемът с намирането на кадри в България?

Първо, като намалим изтичането на кадри.

Второ, като осигурим притока на хора от други държави, които лесно биха се интегрирали в България.

Всичко това се случва по един единствен начин - като направим България по-привлекателно място за живеене.

Кое е умението/качеството, което най-често липсва на младите/новите служители?

Уви, през последните години ценностната система на обществото ни не се промени към добро. Много от младите хора не свикнали да работят, а това се възпитава още в семейството и в училище. В същото време очакват да получат много повече, отколкото могат да дадат.

Колко важна трябва да бъде заплатата за начинаещия служител?

Важна е, разбира се. Но не за да се качи веднага на Мерцедес и да си купи последния Айфон.

В първата част от своя живот ти се изграждаш като човек. Работиш усилено. Тогава си най-енергичен, най-креативен, тогава даваш от себе си, а през следващите години започваш да получаваш. Най-важното през първите години е не какво получаваш, а какво даваш. Не е важна заплатата, а какво ще научиш. Заплатата идва след това и е зависимост от това какво си научил.

Снимка 338603

"PwC България", водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, организира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването й "PwC България" заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство. Близо 1300 студенти, обучаващи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тема "Моите 25 причини да избереш България" и кандидатстваха в конкурса. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури и ще бъдат обявени официално на 1-ви март.