След като анонсира плановете си за отказ от ядрената енергия през 2000 г. и увеличи инвестициите в чиста енергия, Германия излиза на последната права: през следващите седмици страната ще спре работата на три от шестте оставащи атомни централи. Останалите три ще спрат работа в края на 2022 г.

И тъй като няма планове за нови реактори, това ще превърне Германия в едва втората в света (заедно с Италия), която спира всичките си реактори. Както статистиката на Statista показва, останалата част от света далеч не смята да се отказва от този източник на електроенергия.

Азия излиза начело — въпреки катастрофата във Фукушима от 2011 г. Япония все още има 33 работещи реактора, като се планира добавянето на още 11. Индия планира да утрои броя на централите до общо 72, а Китай прогнозира изграждането на 168 реактора — в допълнение към сега строящите се 18 и планираните 37. Или общ ръст от 337.

Общо, в Азия в момента се строят 35 реактора. Европа е втора с 15.Макар че стабилното увеличение на потреблението на електроенергия и настоящият недостиг на изкопаеми горива да правят атомната енергия икономически логична и чиста възможност на хартия, технологията все още крие редица рискове, особено когато става въпрос за ядрените отпадъци.

Брой на реакторите, които 1) в момента се строят; 2) планирани са; 3) предложени са.

Снимка 558240