Федералният резерв състави списък на най-големите американски банки по активи. От десетилетия банките се сливат, партнират и разширяват - дотолкова, че четирите на първи позиции сега представляват 50% от всички банкови активи в САЩ.

Business Insider представя 5-те най-големи банки в САЩ по активи, с информация за това как са стигнали до тези позиции, какво планират и как по-малките могат да се конкурират в индустрията.

1. JPMorgan Chase - $2.74 трилиона

Чрез таргетиране на дигитално грамотни потребители и въвеждането на изкуствен интелект в своите предложения, JPMorgan Chase успя да надмине своите конкуренти. Тя се справя и в това да достигне до т.нар. милениали (родените между 1981-1996 г.) чрез дигитални канали като се надява в следващ момент те да се превърнат в нейни клиенти, носещи ѝ по-висока стойност.

Освен това JPMorgan инвестира сериозно в банкови технологии и може да се похвали с най-големия технологичен бюджет от всички банки през 2019 г. с 11,4 милиарда долара. Основен фокус на тези инвестиции е и да се идентифицират случаите, в които да се прилага изкуствен интелект, като например даване на възможност на клиентите на инвестиционното банкиране да имат достъп до доклади на аналитици и информация за акции чрез гласови асистенти.

2. Bank of America - $2.38 трилиона

Bank of America успя да намали разходите и също да се хареса на младите потребители чрез адаптиране на стратегии, свързани с дигиталната ера. Дигитализираните клонове на банката - които позволяват на клиентите да имат достъп до безконтактни банкомати и да се свързват с телефонни центрове чрез технология за видеоконференции - се радват на голям интерес.

Приложенията, които предлага банката, като Zelle и Erica също играят голяма роля в услугите, които предлага тя, свързани с банкирането на дребно. Тя предлага и гласов асистент, чрез който клиентите могат да извършват плащания до други хора, както и по сметки. От официалното си пускане през 2017 г. Erica e използвана от над 7 милиона потребители годишно.

3. Citigroup - $1.96 трилиона

Три поредни години Citibank е обявявана за "Най-добрата банка за семейства с високи нетни доходи" от Kiplinger's Personal Finance. За клиенти, които поддържат 200 000 долара в депозитни, пенсионни и инвестиционни сметки, тя предоставя достъп до пакета си Citigold. През октомври 2017 г. е обявена за най-добрата банка в частното банкиране.

Проучване на Business Insider за мобилното банкиране сочи също, че Citi заема първото място в тази област, според оценката на потребителите. Наблюдава се масово увеличение на клиентите на дигиталното банкиране през 2019 г. - с 11.3% спрямо преходната година, а мобилните потребители са нараснали два пъти по-бързо - с 22.4% на годишна база. Този растеж, съчетан с електронните изявления на клиенти, нарастващи до 50%, показва, че Citi си е осигурила място като една от най-добрите банки в САЩ.

4. Wells Fargo - $1.89 трилиона

Банката със седалище в Сан Франциско, както и другите от водещите конкуренти, е насочила усилията си в привличането на милениалите чрез мобилни банкови услуги. Плащането с Wells Fargo е мобилна услуга, при която потребителите имат достъп до най-използваните си функции за плащане преди да влязат в приложението. Освен това Wells Fargo Greenhouse помага на клиентите в опростяването на сметките и проследяването на разходите. Присъединяването към пазара на безконтактни плащания също засили позицията на банката. Със 78% от топ 100 търговци в САЩ, които приемат безконтактни плащания, предоставянето на безконтактни кредитни и дебитни карти помага за привличане на потребители, които предпочитат методи за дигитално банкиране. А според изследване на Business Insider 44% от американските потребители предпочитат безконтактни плащания.

5. Goldman Sachs - $925 милиарда

От създаването на Marcus - онлайн банка, която предлага на клиентите необезпечени заеми с фиксирана лихва, без такси и спестовни сметки с висока доходност, Goldman Sachs се превърна в една от най-големите банки в САЩ. Банковият гигант направи и приложение за управление на личните финанси Clarity Money. То е и ранната стъпка, която Goldman предприе за пробив в дигиталната банкова индустрия и позволи на потребителите да открият спестовна сметка в Marcus директно чрез мобилното си устройство.

Компанията също си партнира с Apple за разработването на продукта Apple Card - давайки на потребителите, които са с iPhone и я ползват, достъп до награди, функции за управление на средствата и възможност за избор на дигитална или физическа карта.

Придобиването и инвестирането в стартъпи и други бизнеси, съчетано с проучванията за нови начини за интегриране на технологиите със съществуващите банкови услуги, позволи на Goldman Sachs да се превърне в една от най-големите банки в САЩ.

Няколко от най-големите банки в света са готови да пуснат своя дигитална валута

Няколко от най-големите банки в света са готови да пуснат своя дигитална валута

Тя ще бъде използвана за разплащания между тях, като ще намали значително времето и разходите

Останалите в класацията са:

6. Morgan Stanley - $875 милиарда

7. U.S. Bancorp - $475 милиарда

8. PNC Financial Services - $392 милиарда

9. TD Bank - $384 милиарда

10. Capital One - $373 милиарда