Европейски град измести Япония в класация за най-безопасен град в света. Копенхаген за първи път оглави класацията, изготвена от Economist Intelligence Unit (EIU). Столицата на Дания изпревари Токио и Сингапур, които са обичайните лидери в индекса.

Проучването се изготвя на всеки две години, като се взимат предвид 76 показателя в цифровия сектор, здравеопазването, инфраструктурата, околната среда и личната сигурност. В класа йога са включени общо шейсет града.

В предишното проучване (през 2019 г.) Токио зае първото място, Сингапур се класира на второ място, а Осака на трето. Тазгодишният индекс постави Копенхаген, Торонто и Сингапур съответно на първо, второ и трето място. Следват ги Сидни, Токио и Амстердам. В топ десет са още Уелингтън, Хонконг, Мелбърн и Стокхолм.

Някои от европейските градове, които попадат в топ 20 са Франкфурт, Лондон и Цюрих.

Защо Копенхаген?

Един ключов фактор, който прави Копенхаген толкова безопасен град, е ниският процент на престъпност, който в момента е на най -ниското си ниво от повече от десетилетие, пише в доклада.

Характерно за Копенхаген е социалното равенство и сравнително малка разлика в богатството. "Тук чистачът и главният изпълнителен директор се срещат в местния супермаркет, а децата им учат в едно и също училище. Това е характерно за датската култура. От там идват и високите нива на доверие и безопасност", се казва в доклада.

В доклада се отбелязва още, че пандемията от COVID-19 "промени цялата представа за безопасност", като цифровата сигурност вече е по-важна, след като много компании преминаха в онлайн режим. Пандемията промени и начина, по който се "изчислява" безопасността на инфраструктурата, след като навиците ни при пътуване се промениха.

Инфраструктурата, особено за велосипеди, се нуждае от повече мерки за безопасност, според доклада.

Допълнително разглежданият фактор за екологична сигурност тази година също е разместил общото класиране. Уелингтън, Нова Зеландия, се класират на първо място в тази категория, въпреки че в общата класици я са по-надолу. Копенхаген и Торонто се представят по-добре в областта на екологичната сигурност от Токио и Сингапур. Копенхаген се класира на шесто място в тази категория, Торонто е на второ място, Токио е на 13-то място, а Сингапур е едва 37-о място.

В доклада на EIU се посочва, че съществува силна връзка между доходите и безопасността в градовете.

В края на класацията е град Янгон, финансовият център на Мианмар. Сред последните са и пакистанският град Карачи, Каракас, Кайро и Лагос.