В годишното проучване "Good Growth for Cities 2019" Оксфорд е класиран като най-добрия град за живеене и работа на Обединеното кралство, докато Брадфорд е оценен като най-подобреното място в проучване за растеж във Великобритания, пише CNBC.

Изследването от счетоводната фирма PwC и мозъчния тръст Demos анкетира 2000 британски жители. То измерва резултатите от най-големите градове на Великобритания спрямо 10 показателя, които хората смятат за най-важни, когато става въпрос за икономическото благополучие, включително сигурността на работните места, баланса между професионалния и личния живот, високите нива на предприемачество и достъпните жилища.

Кои са градовете в най-голям риск от балон при жилищата?

Кои са градовете в най-голям риск от балон при жилищата?

Ниските лихви в еврозоната покачват цените на имотите

Oксфорд и Рединг се задържат на първо и второ място за поредна година, водени от по-високи оценки в измерители като баланс между професионален и личен живот и транспорт.

В класацията за най-подобрените градове Брадфорд е класиран на първо място до голяма степен благодарение на значително намаление на безработицата - до 4,1% през 2018 г., в сравнение с 10% през 2015 г.

Лондон претърпя най-голямото подобрение на растежа на всеки град от преди финансовата криза, но по-ниските резултати заради липса на жилища на достъпни цени, както и по-дългите пътувания го изтласкват от високите позиции.

Кои са най-успешните умни градове и къде се нарежда София?

Кои са най-успешните умни градове и къде се нарежда София?

4 града от челната петица са в Европа

Ливърпул е бил на второ място по растеж след финансовата криза, като се подобрява дори с по-бързи темпове от английската столица от 2013 г. насам. Изследването установява, че градът е постигнал значителен напредък в създаването на нови предприятия, разпределението на доходите и нивата на безработица. Хората в трудоспособна възраст в Ливърпул също са станали по-квалифицирани, жилищата по-достъпни, както е и налице спад във въглеродните емисии. В града обаче има по-слаб растеж по отношение на резултатите свързани с баланса между професионалния и личния живот и доходите, в сравнение с останалата част от Великобритания.

Джон Хоуксуърт, главен икономист в PwC, споделя, че макар проучването през 2019 г. да показва значително подобрение в повечето градове от Обединеното кралство, налице са признаци, че "напредъкът се постига главно сред местата с най-добри показатели в индекса, където нивата на безработица са вече много ниски."

Най-евтините за живот на чужденци големи градове в света

Най-евтините за живот на чужденци големи градове в света

Българската столица София е на трето място в тази класация

Изследването констатира спад в достъпността на жилищата и здравните показатели, като Бен Глоувър - старши изследовател в Demos, посочва, че невъзможността да се справят с посочените проблеми "ще действа като реално ограничение за тези градове в бъдеще".

Ето и класацията с топ 10 най-високо класирани градове:

 1. Оксфорд
 2. Рединг
 3. Саутхемптън
 4. Бристол
 5. Милтън Кейнс
 6. Абърдийн
 7. Единбург
 8. Суиндън
 9. Кеймбридж
 10. Лестър

Класацията с топ 10 градове подобрили резултатите си:

 1. Брадфорд
 2. Ливърпул
 3. Норуич
 4. Нюкасъл
 5. Кардиф
 6. Суонзи
 7. Уулвърхемптън
 8. Брайтън
 9. Хъл
 10. Манчестър