Рискът от надуване на балон при жилищата в еврозоната се покачи рязко през миналата година, след като ултраниските лихви помогнаха за повишаване на цените на имотите, пише Bloomberg.

Заради това Мюнхен днес е градът, в който рискът е най-голям, гласи доклада Real Estate Bubble Index на UBS Group AG. Франкфурт и Париж също се нареждат в опасната зона, а някои от другите най-скъпите градове в света отчитат охлаждане.

За първи път от четири години имотният пазара в Лондон вече не е опасно надценен. Цените в столицата падат от пика от 2016 г. заради несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и заради по-високи данъци. Рискът в Хонконг, един от най-недостъпните пазари в света, намалява.

"На световно ниво икономическата несигурност натежава над ефекта от падащите лихви", посочва Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management. "Но въпреки това, в части в от еврозоната, ниските лихви помогнаха за повишаване на цените на имотите до нива, в които рискът от балон е реален".

"Надува" ли се имотен балон в Гърция?

"Надува" ли се имотен балон в Гърция?

Цените на жилищата особено в Атина продължават да растат с бързи темпове

Заради ниските лихви инвеститорите избягаха от облигациите и се насочиха към други активи. Това повиши цените на жилищата в много градове, особено в части от еврозоната, в които доходността по държавния дълг стана отрицателна.

По-слабата икономическа прогноза охлади настроението сред купувачите в горещия пазар в Хонконг. Все пак бившата британска колония остава под риск. Докладът покрива данни до края на второто тримесечие, така че не става ясно какъв е ефектът от продължаващите масови протести.

За първи път от 2011 г. в класацията за рискови пазари не попада нито един американски град.

В риск от балон: Мюнхен, Торонто, Хонконг, Амстердам, Франкфурт, Ванкувър, Париж

Надценени: Цюрих, Лондон, Сан Франциско, Токио, Стокхолм, Лос Анджелис, Женева, Сидни, Тел Авив, Мадрид, Москва, Ню Йорк

В София цените на жилищата сериозно забавиха своя ръст. През второто тримесечие на 2019 г. ръстът спрямо предходното е 0,6 процента, а спрямо година по-рано - 5 процента, според данни на Националния статистически институт.

Спрямо първите три месеца на 2019 г. поскъпването при съществуващите жилища е в рамките на 1 процент, а при новото строителство статистиката отчита спад от 0,2 процента.

Берлин изкупи 6000 частни апартамента, за да спре ръста на наемите

Берлин изкупи 6000 частни апартамента, за да спре ръста на наемите

Сделката е на стойност 920 милиона евро