Елитните специални части са едни от най-добре обучените и надеждни сили за сигурност, с които всяка държава може да се похвали. Работата им се свързана с откриването на потенциални заплахи за националната сигурност, отстраняването на стратегически цели, схватки с терористични групи и провеждането на опасни спасителни мисии.

Елитните специални части са най-добрите от най-добрите и ходят там, където другите войници не биха се осмелили да стъпят.

Членовтее им преминават чрез най-строгите и трудни обучителни упражнения, предназначени да премахнат онези, които не могат да достигнат наложените високи стандарти. Ето защо служителите на спецчастите умеят да се справят с всякакви предизвикателства.

В свят, където ефективността на една армия е много по-важна от числеността й, елитните специални части имат все по-ключова роля.

Business Insider ни разказва кои са най-добрите сред тях:

Снимка 315235

Източник: Getty Images

Групата за специални задачи в Пакистан са известни като "черните щъркели" заради уникалните им маски. Тренировките им включват преходи от почти 60 км за 12 часа и 8 км бягане с пълно бойно снаряжение. През октомври 2009 г. командосите щурмуваха офис сграда и спасиха около 40 души, взети за заложници от терористи, свързани с талибаните.

Снимка 315237

Източник: Wikipedia

Испанските военноморски специални части са едни от най-уважаваните специални сили в Европа. Основани през 1952 г. като доброволческа група, а по-късно те се превръщат в елитна бойна единица.

Спечелването на място в тези части обаче е истинско предизвикателство - между 70% и 80% от кандидатите се провалят. Често се случва 100% от кандидатстващите евентуални нови попълнения да бъдат отхвърлени.

Снимка 315236

Източник: Specnaz.ru

Руският Отряд Алфа е един от най-известните специални части в света. Елитният антитерористичен отряд е създаден от КГБ през 1974 г., а днес е в редиците на наследника на службата - Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Руските специални части и по-специално Отряд Алфа бяха обект на сериозни критики при кризата със заложниците в московския театър, където почти 130 заложници загинаха вследствие на силно отровния газ, използван срещу терористите.

Снимка 315238

Източник: GIGN

Малко от световните сили за борба с тероризма могат да се конкурират с френската Група за интервенция на Националната жандармерия. Отрядът се състои от 200 души, които са специално обучени да се намесват в ситуации със заложници.

Твърди се, че са освободили повече 600 души, откак формированието е създадено през 1973 г. Законът във Франция забранява да се публикуват лицата на членовете му.

Снимка 315247

Източник: Getty Images

Един от най-необикновените епизоди в историята на групата за интервенция е завземането на Голямата джамия в Мека през 1979 г. Заради забраната немюсюлмани да влизат в свещения град, екип от трима души от отряда за кратко приема исляма, преди да помогне на въоръжените сили на Саудитска Арабия да си възвърнат контрола над джамията.

Снимка 315240

Източник: Sayeret Matkal

Израелският Sayeret Matkal (Разузнавателен отряд) е известно в израелската армия като "поделението". Основната му цел е събирането на разузнавателна информация и често действа дълбоко в тила на врага.

По време на лагера за подбор на нови членове, който трае 20 месеца, кандидатите са подлагани на тежки тренировки, като са под постоянно наблюдение от лекари и психолози. Само най-силните и издръжливите биват приети.

Снимка 315246

Източник: Getty Images

През 2003 г. израелски таксиджия е отвлечен, докато превозва четирима палестинци до Йерусалим. Разузнавателният отряд успява да го открие и спаси, измъквайки го от дълбока 10 м дупка в изоставена фабрика.

Някои от членовете на елитния отряд впоследствие се превръщат във високопоставени политици в Израел. Такива са бившият премиер Ехуд Барак и настоящият Бенямин Нетаняху, който е служил там в продължение на 5 години. Неговият брат Йонатан Нетаняху е бил командир на формированието, но загива по време на мисия през 1976 г.

Снимка 315239

Източник: SAS

Британската Специална въздушна служба (SAS) също са сред най-елитните специални отряди в света. На емблемата им е изписана популярната фраза "Който дръзва - печели". Запитан за значението на SAS в боевете след войната в Ирак, американският генерал Стенли МакКристъл казва: "Съществено. Нямаше да се справим без тях."

Снимка 315249

Източник: eliteukforces.info

Британският еквивалент на американските тюлени са Специалните военноморски сили (SBS).

Подборът там включва изтощителен тест за издръжливост, обучение в джунглата в тропическите гори на Белиз и тренировки по оцеляване, които включват интензивен разпит на кандидатите. Всеки желаещ има право само на два опита, за да бъде приет.

Снимка 315250

Източник: US Navy

Американските морски тюлени са може би най-елитните и добре обучени сили за специални операции. Членовете на това елитно формирование преминават през няколко години период обучение, преди да бъдат включени в операции, а тренировките са изключително тежки и интензивни.

Снимка 315251

Източник: Wikipedia

За да се присъедини човек към тях, трябва да може да направи най-малко 42 лицеви опори за 2 минути, 50 коремни преси за 2 минути и да избяга 2.5 км за 11 минути. Всичко това е още преди да е започнало същинското обучение.

Много държави основават тренировките на своите спецчасти на опита на морските тюлени.