Австралийската авиокомпания Qantas празнува своята 100-годишнина днес. Авиокомпанията започва живота си като въздушни служби Queensland and Northern Territory Aerial Services, което съкратено e QANTAS, на 16 ноември 1920 г, пише CNN.

Тримата основатели Хъдсън Фиш, Пол Макгинес и Фъргюс Макмастър, вярваха, че зараждащият се тогава бизнес с въздушни пътувания може да е начинът да се свържат различни отдалечени селските райони на Австралия.

Първият им самолет е Avro 504, датиращ от преди Първата световна война, който може да побере пилот и един пътник. Първоначално малките самолети доставят поща и товари между малките градове, но авиокомпанията се развива заедно с страната и Qantas става национален превозвач на Австралия през 1959 г. Първият му международен полетен маршрут е до Сингапур през 1935 г.

По целия свят Qantas е може би най-известен със славата си за безопасносен превозвач. На фона на пандемията Qantas изпълнява много от т.нар. "relief flights", които връщат австралийските граждани от отдалечени краища на света.

Не само името на Qantas се е променило през последния век. На авиокомпанията се приписва въвеждането на бизнес класа и тя е единственият превозвач, който лети до всички седем континента преди пандемията.

Подобно на много други авиокомпании по света, Qantas е силно засегнат от спада в пътуванията на фона на пандемията. Той стартира "полет до никъде", където пътниците прекарват седем часа, летейки през целия континент, минавайки над забележителности като Големия бариерен риф и скалата Улуру.

Докато големите планове за стогодишнината на авиокомпанията бяха спрени поради местните методи за контрол на вирусите, Qantas извърши живописен полет над пристанището в Сидни, за да отпразнува големия си ден.