Google сключи споразумение и ще плати рекордната глоба от 170 милиона долара, защото видео сайтът YouTube е събирал неправомерно лична информация от деца и младежи, за да я използва за таргетирането на реклами с цел по-голяма печалба.

Компанията също така трябва да направи промени, така че да защити личното пространство на децата, пише New York Times.

Споразумението е с Федералната комисия по търговия, защото извършеното нарушение е федерално по характер - гигантът е нарушил закон за поверителност на децата, известен като Закона за защита на поверителността на децата в интернет.

Споразумението с комисията и е най-голямото такова, откакто през 1998 година влезе в сила законът, забраняващ събирането на информация за деца под 13-годишна възраст. Текстовете бяха обновени през 2013 година, откогато в неговия обхват влизат и така наречените "бисквитки", които се използват за следене на потребителските навици за сърфиране в мрежата.

Според регулаторите YouTube, който е собственост на Google, е събрал незаконно данни на деца без позволението на родителите им. YouTube използвал именно "бисквитки", за да следи зрителите на детските канали. След това данните са били използвани за таргетирането на реклами към същите потребители, от което компанията е спечелила милиони долара.

Google отказва коментар по въпроса.

От въпросните 170 милиона долара 136 ще отидат за Федералната търговска комисия. Останалите 34 милиона долара ще отидат при Службата на генералния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

По думите на Джеймс, цитирана от Reuters, компаниите са злоупотребявали със властта си и съзнателно са следили, събирали данни и после предлагали реклами, насочени към деца, за да генерират приходи.