Шведската компания за търговия на дребно с мебели IKEA заяви, че иска да върне предоставената й по време на коронакризата държавна помощ на на правителствата в девет държави. Вече има преговори как да стане това.

В момента преговори се водят с Чехия, Ирландия, Румъния, Сърбия, Испания, САЩ, Белгия, Португалия и Хърватия, съобщи главният мениджър "Търговия на дребно" Толга Онжу, предаде clubz.

Компанията получила помощ от тези страни, в които има големи разпространителски обекти, както и производствени бази. Според Онжу в началото на кризата дружеството очаквало спад на продажбите с до 80%, но след разхлабването на мерките компанията установява, че хората са започнали да ремонтират домовете си и търсенето се е увеличило.

Според него компанията е успяла да се ориентира в обстановката и да се приспособи. Благодарение на тези си действия мениджърите приели, че кризата за IKEA няма да е толкова тежка и дълбока.

Към момента вървят преговори с тези страни. Механизмите за връщането на сумите не са ясни, но е въпрос на време да се постигнат договорките.

Освен това компанията е отделила почти 30 милиона евро, като част от тях ще отидат за работниците на компанията, които да подобрят своята работа от вкъщи.