За повечето хора днес използването на компютър или смартфон е ежедневие - за работа в офиса, за да се информират, или да се развличат в свободното време. Развитието на технологиите постави на върха на пръстите ни достъп до информация от целия свят, в реално време. Но множеството позитиви, неизменно идват в комплект и с някои рискове. Причините за киберкатастрофата в Германия, случила се преди дни, все още се разследват, но ефектите са драматични и блокират дейността на цял град с близо 160 000-но население.

Сигурност в дигитална среда

Затова собствениците и мениджърите на компании търсят решения да защитят сигурността на корпоративната мрежа, така че киберопасностите да бъдат "заловени" и елиминирани навреме. Един импулсивен клик на служител върху забавна картинка в социалните мрежи, или отваряне на прикачен файл от непознат изпращач, изглеждат на пръв поглед невинни действия. Но предвид факта, че киберпрестъпленията също се развиват, те могат да доведат и до сериозни последствия с мултиплициращ се ефект. А1 е сред компаниите в България, които предлагат добро решение за предпазване от атаки срещу корпоративната мрежа за своите бизнес клиенти чрез облачната услуга Cisco Umbrella.

Cisco Umbrella осигурява надеждна и ефективна защита на корпоративната мрежа от достъп до опасен софтуер. Услугата блокира достъпа на потребителите при опит за посещение на злонамерени дестинации. В това число са различни домейни, IP адреси, интернет страници, които са били регистрирани по-рано в световен мащаб като опасни.

Защита от облака

Cisco Umbrella e облачна услуга, благодарение на което бизнес клиентите на А1 не се налага да инсталират и поддържат специализиран хардуер или софтуер. Като сертифициран Gold Partner на световния технологичен гигант, екипите на А1 разполагат с необходимите знания и умения да направят първоначалните настройки и да подпомогнат компаниите при създаване на политиките за сигурност. Cisco Umbrella се предлага с предварително зададени, предефинирани политики за сигурност, които могат да бъдат променяни както от клиента, така и от служител на А1 по заявка на клиента.

Спокойствие за крайните потребители

За служителите в компаниите използването на Cisco Umbrella носи допълнително спокойствие, че дори и в служебната поща да се "промъкнат" писма от непознати изпращачи, системата няма да позволи да отворят подозрителен линк или прикачен файл. Преди да се установи връзка или да се изтегли заразен файл от интернет, потребителят прави DNS заявка, или казано на по-разговорен език - изписва името на уебсайт в командната лента на браузера. Cisco Umbrella получава тази заявка и идентифицира съответната киберзаплаха и веднага я блокира.

Платформата на Cisco Umbrella разкрива и активно блокира домейни и IP адреси, още преди те да бъдат използвани при т.нар Zero Day атаки. На базата на прогнозна интелигентност когато потребителят получи файл, за който все още не е известно, че е заразен, Cisco Umbrella го идентифицира и блокира зловредната програма, преди тя да се свърже с атакуващия сървър.

Ако все пак се случи пробив в сигурността

С услугата Cisco Umbrella мениджърите на компаниите могат да разчитат, че платформата ще реагира незабавно при критични пробиви в сигурността и инциденти. За целта се използва платформата Umbrella Investigate, която търси актуални данни за справяне със съответното зловредно съдържание, което е достигнало до корпоративната мрежа на фирмата-клиент.

Различни пакети според нуждите

Моделът, под който А1 предлага такива решения, е съобразен с различните предпочитания на отделните бизнес клиенти. Затова компанията предоставя три варианта на абонамент за Cisco Umbrella - DNS Security Essentials, DNS Security Advantage и SIG Essentials. Мениджърите на компаниите могат да изберат какво ниво на защита е необходимо на техния бизнес, както и да разширяват обхвата на услугата, когато дейността им се разраства. Предоставянето на технологични решения под формата на абонамент с месечни такси спестява на компаниите първоначалните инвестиции, както и нуждата да поддържат специализиран ИТ персонал.