Надали има човек, който да не познава бялото лого на червен фон и вкуса на Coca-Cola. Напитката, позната в над 200 държави по-света, заедно с още повече от 2800 отделни продукта са причината компанията зад нея да се превърне в най-големият производител на безалкохолни. А също и в една от най-мащабните американски компании с приходи от 31,85 милиарда долара към края на миналата година.

Историята на популярната газирана напитка води началото си 133 години назад. Тя е създадена от американският фармацевт Джон Пембъртън в Атланта. Бившият войник разработва напитката като болкоуспокояващо през 1886 година.

Първоначално тя е коктейл от вино и екстракта, извличан от листата на кока. По-късно обаче със забраната на алкохола в щата Джорджия виното е заменено с безалкохолен сироп. През 1903 година спира и използването на кока за направата на напитката.

Въпреки че тя става бързо популярна Пембъртън разпродава малко по малко бизнеса си, а малко преди да почине дава част от контрола върху бизнеса си на Ейза Григс Кандлер. Последният продължава да изкупува останалите части от компанията, докато придобида 100% от нея. Търговската марка "Coca-Cola" е регистрирана и патентована от него през 1893 година.

Под управлението на Кандлер продажбите на безалкохолното нарастват многократно, а първите заводи отварят врати в Далас, Лос Анджелис и Филаделфия. Напитката започва да се продава във всички щати, както и в Канада.

През 1899 година Coca-Cola Company подписва първия си договор с независима бутилираща компания, която получава правото да купува произведения сироп, да го бутилира и да го дистрибутира. По това време компанията струва няколкостотин хиляди долара.

Тя е продадена през 1919 година на бизнесмена Ърнест Удръф за 25 милиона долара. Неговият син Робърт Удръф управлява дружеството като президент и председател в продължение на три десетилетия до 1955 година.

Още важни дати в историята на Coca-Cola:

  • 1941 година - тогава търговската марка Coke е използвана за първи път с рекламна цел;
  • 1946 година - Coca-Cola Company купува правата на Fanta - безалкохолна напитка, която първоначално е създадена в Германия;
  • 1961 година и 1963 година - през първата производителят представя напитката Sprite, а през втората се появява първата диетична кола без захар Tab;
  • 1978 година - Coca-Cola става първата и единствена компания, която получава разрешение да продава студени безалкохолни напитки в Китай;
  • 1990 година - нови пазари отварят врати за Coca-Cola от Източна Германия и Източна Европа до Индия;

Българската нишка в историята на Coca-Cola

Въпреки че напитката започва да се продава в Източна Европа доста по-късно, тя се произвежда в България още пред 60-те години на миналия век. В партньорство с Държавното предприятие за безалкохолни напитки (ДСП) "Български минерални води" в страната се изграждат пет завода за безалкохолни напитки.

През 1965 година се появява първата Coca-Cola, произведена от източноевропейска държава. И тя излиза от завод в България. Заради това и у нас търговската малка за първи път се изписва на кирилица като "Кока-Кола".