Канадската Velocity Minerals рестартира сондирането в медно-златния проект "Иглика", разположен в югоизточна България. Програмата за сондиране е изцяло финансирана от Dundee Precious Metals Inc.

Програмата е във втора фаза и е планирана за приблизително 7000 м сондажи в 13 сондажни отвора, като 2500 м се планира да бъдат завършени до края на годината, а останалите през първото тримесечие на 2024 г. Това съобщиха от компанията.

Velocity Minerals придобива 75% дял в потенциално златно находище у нас

Канадска компания получи опция да добива злато и мед в близост до мината Ада Тепе на Дънди Прешъс Метълс

Предстоят сондажи и оценка на минералните ресурси

Сондажите са планирани да достигнат максимална дълбочина от 1000 м. Сондажите, завършени през август 2023 г., възлизат на общо 3 275 м, което заедно с текущата втора фаза ще излезе приблизително 10 075 м.

Според Velocity Minerals проектът има потенциал за множество видове минерални находища като меден порфир, меден скарн и епитермално злато.

Проучването на повърхността на мястото до момента включва 610 скални проби, 2750 почвени проби, 2300 многохоризонтни почвени проби и други. Пробите се изпращат до лабораторията на ALS Global в Румъния (почвени проби) или лабораторията на SGS Mineral Services в Бор, Сърбия за подготовка на пробите и последващ анализ.

Канадската Velocity е фокусирана върху проучване на благородни метали и мед, в Източна Европа. В България Velocity има 70% дял в находището Тинтява, което включва находище "Розино", което е в етап на предварителна оценка.

Дружеството притежава 100% дял в медно-златно находище "Иглика" и наскоро сключи споразумение с DPM, които имат опция да придобият 75% дял в имота.

Дружеството е сключило и споразумения за придобиване на 75% дял в медно-златните находища Златуша и Калабак със "Зеленрок" на австрийската Raiden Resources. За да се възползва от опцията, Velocity трябва да извърши 5000 метра сондажи и да направи оценка на минералните ресурси за период от 5 години. "Калабак" се намира на 10 км северно от действащия открит рудник на DPM "Ада Тепе" и на 6 км от находище "Розино".