Най-голямата петролна компания Saudi Aramco отчете 19% спад в печалбите си за първото тримесечие. Нетната печалба е на стойност 31,9 милиарда долара, като за сравнение през предходната година на фона на падащите цени на петрола по-малко това число е било 39,5 милиарда долара.

Анализаторите очакваха спад в нетната печалба през последното тримесечие в сравнение с предходната година, заради инфлация, нарастващите лихвени проценти и страхове от рецесия. Все пак нетният доход на Aramco надмина очакванията от 30,5 милиарда долара, прогнозирани от анализатори. Нетната печалба на компанията е нараснала с 3,75%, спрямо четвъртото тримесечие, според Reuters.

Наскоро Microsoft беше изместена именно от Saudi Aramco от мястото на втората по големина компания в света по отношение на пазарна капитализация. Петролната компания се похвали със стойност от 2,11 трилиона долара пазарна капитализация и се нарежда на второ място след Apple.

Междувременно една от най-големите нефтохимически компании в света Basic Industries, която е 70% собственост на Aramco, съобщи по-рано, че нетната й печалба за първото тримесечие се е сринала с 90%.

Microsoft падна от място № 2 в класацията на най-ценните компании в света. Коя я измести?

Microsoft падна от място № 2 в класацията на най-ценните компании в света. Коя я измести?

Петролната компания Saudi Aramco може да се похвали със стойност от 2,11 трилиона долара пазарна стойност

В началото на 2022-а цените на петрола и газа се повишиха, като достъпа до доставките на суров петрол беше намерен, заради санкциите срещу Русия. Тази година обаче цените се нормализираха.

Цената на международния бенчмарк петрол Brent е намаляла с 9% и е спаднала с над 17% на годишна база.

По-рано този месец Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, а опасенията на инвеститорите се изостриха, като те прогнозарат, че по-бавният икономически растеж може да намали търсенето на енергия.