Въпреки че в света има много вода, едва 2,5% от нея става за пиене. Солената океанска вода представлява по-голямата част от водните ресурси. Според Световната здравна организация през 2015 година 29% или 2,1 милиарда хора не са имали достъп до сладка вода. Прогнозите са, че до 2025 година няма да има източници на чиста вода, пише CNN.

Вече има компании, които се опитват да намерят решение на проблема. Фрейсън, професор по материалните науки от университета в Аризона, е намерил начин да събира питейна вода дори в пустинни райони.

Изобретението му се нарича Zero Mass Water и представлява слънчев панел. Той улавя слънчевата светлина, за да произвежда електричество. Така електроенергията захранва вентилатори, които изтласкват въздух през материал, улавящ влагата. Когато този материал е изложен на слънчева светлина, се образува водна пара и така водата се кондензира. Във всеки панел има 30-литров резервоар, който събира получената вода. Панелите са свързани и към тръби, които да транспортират водата от покрива до водопроводния кран в кухнята.

панелите Source

Източник: www.zeromasswater.com

панелите Source

Компанията на Фрейсън продава панелите, наречени Source в повече от 18 страни. Тя си партнира и с аборигенски групи в Австралия. Има много домакинства, които използват тази система за всички нужди. Така, например, офиса на Zero Mass Water в Скотсдейл има вертикална система, която осигурява всичката необходима вода.

Водата, която панелите събират е достатъчна за готвене и пиене. Средно от панел може да се събере 4 литра вода, което е един галон. Домове, с инсталирани два панела, могат да събират около 8 литра вода на ден.

Другата стартъп компания, която намира решение на проблема с недостига на питейна вода, не използва слънчева енергия. Фирмата Watergen използва продукта Genny, като твърди, че с него може да замести охладителните автомати в офисите. Genny изглежда като футуристична кафе машина, тежи около 50 килограма и се използва в закрити помещения.

устройството Genny

Източник: www.watergen.com

устройството Genny

Устройството работи подобно на климатик или влагоабсорбатор. То засмуква въздух, който се филтрира и охлажда до температура на оросяване. Получената вода се филтрира още веднъж преди да е готова за пиене, а чистият въздух от машината се изпуска обратно навън. Устройството може да произведе средно по 5 галона питейна вода на ден.

Президентът на компанията Watargen, Йехуда Каплон, казва, че вече на много места по света се използва тази иновативна технология, включително в някои болници и в армията в САЩ.

Реалност

Рудгер Хофст , сътрудник в нестопанската организация World Resources Institute, смята, че тези системи за улавяне на вода от въздуха са полезни, но не могат да заместят традиционните водоизточници. Те не са никак близо до общото количество вода, което се използва.

От друга страна, тези машини не са евтини. Устройството Genny струва около $1500, но само едно не е достатъчно. Цената на панела пък е $2000 и може да служи 15 години. Дори тези устройства да поевтинеят, количеството на водата в атмосферата също не е безкрайно. Проучване на US Geological показва, че само 0,001% от общата вода на Земята в даден момент се намира в атмосферата.

Водата от въздуха обаче не може да се улавя навсякъде. Има такива климатични условия, които не го позволяват. Ако е прекалено студено, системата Zero Mass Water ще премина в режим на хибернизация и няма да работи ефикасно. Genny също работи при определени условия. Влажността на въздуха трябва да е поне 30 процента.

Маджид Бахрами, професор в университета "Саймън Фрейзър" твърди, че такива системи са подходящи за места с тропически климат. Това не означава, че те няма да имат успех. Според него те са части от пъзела, който ще реши проблема. Той също е доста заинтересован от намирането на алтернативни източници на питейна вода и основава своя компания - WaterGrenics, която събира вода от въздуха.