Две американски компании, влизащи в индекса S&P 500 вече успяха да минат заветната пазарна капитализация от 1 трилион долара. А инвеститорите очакват трета да успее да постигне това скоро, пише специализираният сайт Investor's Business Daily.

Според тях Amazon може да мине тази граница в следващите 12 месеца и да достигне пазарна оценка от 1,1 трилион долара. Експертите от S&P Global Market Intelligence прогнозират, че тази граница може да бъде мината на база на очакванията им за представянето на акциите на Amazon през следващите 12 месеца.

Това означава, че компанията ще може да застане до Apple и да изостане слабо зад Microsoft, чиято очаквана капитализация стига 1,2 трилиона долара.

Ако тази прогноза се окаже вярна, това ще бъде исторически момент. Amazon ще се превърне в първия гигант извън сектора на информационните технологии, стигнала 1 трилион долара.

Към момента компанията струва 857 милиарда долара. И все пак, за да постигне този успех, тя трябва да добави 262 милиарда долара, което не е особено малка сума.

Освен Amazon експертите не очакват друга компания да достигне оценка от 1 трилион долара в следващите 12 месеца. Все пак близо до това са Alphabet и Facebook. Според прогнозата капитализацията на първата може да скочи до 973 милиарда долара през този период, а на втората - до 660 милиарда долара.