Slack Technologies Inc е подала документи за директно листване на борсата, превръщайки се във втората голяма компанията, която ще използва нетрадиционния метод.

Компанията, която стои зад популярно на Запад приложение за обмяна на информация и файлове в рамките на работното място, може да излезе на борсата още тази пролет, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Самите документи, подадени пред Комисията по ценните книжа и борсите в Съединените американски щати, са конфиденциални.

При дебюта си компанията може да бъде оценена на над $7 милиарда, каквато оценка получи при последния рунд на финансиране.

Директното листване е ход, който видяхме от Spotify миналата година. В тази ситуация акциите стават публични, но компанията не набира нови средства, продавайки част от ценните книжа. Този подход ще спести на Slack средства от такси, както и ще ѝ помогне да избегне ограниченията кога служителите ще могат да продадат собствените си акции.

Борсовият дебют на Spotify направи основателите си милиардери

Борсовият дебют на Spotify направи основателите си милиардери

Но не се размина без гафове в първия ден на търговията

Ходът е малко популярен, защото обикновено компаниите имат нуждата от свежи средства и не харесват повишение риск от срив на цената на акциите. При директното листване пазарът играе далеч по-голяма роля.

Slack, чието седалище е в Сан Франциско, има над 10 милиона активни на дневна база потребители в 150 страни по света. Приложението се използва основно в офиси и помага на служителите да говорят помежду си, да споделят файлове и други.

Очаква се, както множество технологични компании, Slack да използва два класа акции, коeto ще дадe на съоснователя и CEO Стюарт Бътерфийлд по-голям контрол при гласуване, отколкото са притежаваните от него акции.