Китайският автомобилен производител Geely отлага плановете си за дебют на борсата на Volvo Cars заради несигурностите, които нарастващото търговско напрежение в света създава, както и заради нуждата за увеличаване на присъствието на марката в Китай, пише Reuters, цитирайки свой източник.

Geely, водена от магната Ли Шуфу, бе една от най-агресивните компании в Поднебесната империя, когато става въпрос за сделки в автомобилния сектор. Компанията сега смята, че твърде скорошното качване на компанията на борсата може да увреди и първоначалната оценка.

Geely планираше първоначално публично предлагане, което щеше да оцени шведския автомобилен производител на между $16 и $30 милирда. Търговското напрежение между Съединените американски щати и Китай, както и ударът, който Европа понася, създава нестабилна бизнес среда. Това е и сред основните причини IPO-то да бъде забавено.

Заради митата: Volvo XC60 за САЩ вече ще се прави в Европа

Заради митата: Volvo XC60 за САЩ вече ще се прави в Европа

Компанията отчете 29% на оперативната печалба за второто тримесечие

Друга такава е, че Volvo все още е твърде слаба в Китай. Компанията продава по около 100 000, а BMW, Mercedes-Benz и Audi лесно правят по над 500 хил. доставки.

Главният изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самюелсън заяви по-рано, че "[пазарните] условията точно сега не са оптимални".

Geely закупи Volvo Cars от Ford Motors Co. през 2010 г. в сделка за $1,8 милиарда. Компанията има дял и в Daimler, в производителя на камиони AB Volvo и в компанията за спортни автомобили Lotus.

Volvo Group Bulgaria инвестира 3 милиона лева в сервизен център край Пловдив

Volvo Group Bulgaria инвестира 3 милиона лева в сервизен център край Пловдив

Предстои изграждането и на база във Велико Търново