Напоследък новините за Tesla са малко притеснителни. Въпреки, че свали цените на превозните си средства на най-големия си пазар Китай, друга компания за електромобили взе лидерството й - става въпрос за китайската BYD, която стана най-големият производител на електромобили в света през последното тримесечие на 2023 г.

Компанията на милиардера Илон Мъск обаче отваря нов раздел от своята история. Tesla е казала на доставчиците, че иска да започне производството на ново електрическо превозно средство за масовия пазар с кодово име "Redwood" в средата на 2025 г., според източници на Reuters, като двама от тях описват модела като компактен кросоувър.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отдавна говори за достъпни електрически превозни средства и автономни таксита.

Тези модели ще му позволят да се конкурира в сегмента с по-евтини автомобили, задвижвани с бензин, както и нарастващ брой евтини електромобили, като тези, произведени от китайската BYD.

Tesla намали цените на електромобили Model Y в Европа

Tesla намали цените на електромобили Model Y в Европа

В Германия Model Y Long Range струва 49 990 евро, намаление с 8,1%

Мъск първо обеща компанията да представи кола на цена 25 000 долара през 2020 г., план, който по-късно отложи и след това възроди. Най-евтиното предложение на Tesla в момента е седанът Model 3 с цена от 38 990 долара в Съединените щати.

Производството на все още мистериозния модел "Redwood" ще започне през юни 2025 г., според източниците.

През май Мъск заяви, че Tesla работи върху два нови продукта с потенциал за общи продажби от 5 милиона автомобила годишно. "Както дизайнът на продуктите, така и производствените техники са на първо място пред всичко останало, което присъства в индустрията", каза той на годишната среща на акционерите на Tesla.

През 2022 г., Мъск заяви, че Tesla ще направи автономно такси с футуристичен вид през 2024 г., след няколко пропуска за постигане на целта си за автономно управление на кола.

Мъск: Можем да очакваме, че на Земята ще има около 1 милиард хуманоидни роботи до 2040 г.

Мъск: Можем да очакваме, че на Земята ще има около 1 милиард хуманоидни роботи до 2040 г.

Роботите му Optimus ще имат приблизителна цена от 20 000 за брой

Но знаем, че Tesla има опит в пропускането на целите си за нови продукти на пазара и ценообразуване и ще отнеме време.

Производството на Cybertruck например, беше забавено и върви бавно, а началната му цена от 60 990 долара в САЩ е с 50% по-висока от рекламираната от Мъск през 2019 година.

Tesla също така планира да произвежда и по-евтини автомобили във фабриката си близо до Берлин и се интересува от изграждането на фабрика в Индия за производство на по-евтини електрически автомобили.