През януари WhatsApp предизвика гневни реакции с последните промени в политиката за поверителност на данните. Потребителите недоразбраха промените и решиха, че приложението ще започне да споделя повече данни — включително личните им съобщения — с Facebook. Бурното недоволство доведе до регулаторни разследвания и проблеми с властите в Индия, най-големият пазар на платформата.

В опит да успокои страстите WhatsApp заяви, че ще забави влизането в сила на промените и ще се опита да обясни по-добре какво се променя, пише TechCrunch.

Реалността е, че WhatsApp, която е собственост на Facebook от 2014 г., споделя огромен обен данни за своите потребители от 2016 г. насам. Съобщенията обаче са криптирани и само участниците в тях имат достъп до тях.

Гневните реакции обаче послужиха като напомняне колко ерозирало е доверието на потребителите във Facebook. Те моментално започнаха да подозират най-лошото и като резултат милиони от тях се насочиха към алтернативни приложения като Signal, Telegram и Viber.

След първоначалната буря WhatsApp се опита да обясни, че промените касаят незадължителните бизнес функции на приложението. Те дават възможност на бизнеса да използват съобщенията между компанията и даден потребител за маркетингови цели, включително за реклама във Facebook.

В следващите седмици WhatsApp заяви, че е събрала и прегледала внимателно притесненият на потребителите и заяви, че те искат уверение, че компанията не чете личните им съобщения и не подслушва разговорите им. Те също настояват WhatsApp да не пази информация с кого си пишат (това се случва и сега) и да не споделя контактите им с Facebook.

Последните притеснения са съвсем валидни, след като Facebook започна да обединява месиджинг платформите на Messenger и на Instagram. Разумно е притеснението, че подобна интеграция може да засегне и WhatsApp.

Тази седмица WhatsApp съобщи, че ще направи втори опит да разясни промените. През следващите дни и седмици WhatsApp ще започне да показва на потребителите нотификация в приложението, с което ги подканва да се запознаят с тях и да ги приемат. В информацията ще се съдържа обяснение как WhatsApp работи заедно с Facebook и ще подчертава, че промените няма да засегнат поверителността на комуникацията.Потребителите по света ще трябва да приемат новите условия до 15 май.

В блог пост WhatsApp нападна и конкурентите, които се опитаха да се възползват от ситуацията, за да привлекат нови потребители. "Ако едно приложение не предлага криптиране от край до край по подразбиране, това означава, че те могат да четат вашите съобщения", посочват от компанията. В съобщението не се споменават имена, но е ясно, че става въпрос за Telegram. Приложението, разработено от руснаци, бе сред големите печеливши от скандала. То често се рекламира като сигурно, но е истината е, че по подразбиране съобщенията не са криптирани и компанията има достъп до тях. Същата нападка може да бъде отправена и към Messenger и Instagram на Facebook.

Сред останалите приложения, които защитават комуникацията ви, са Viber, Signal и iMessage на Apple.

Голямата борба на Apple и Facebook за бъдещето на интернет

Голямата борба на Apple и Facebook за бъдещето на интернет

Зукърбърг повежда война, за да защити възможността компанията му да продължи да следи постоянно потребителите