Фотоволтаичната енергия се нарежда сред водещите технологии в областта на възобновяемите енергийни източници и играе ключова роля в прехода към по-чиста и устойчива енергийна система. Темата за зелената енергия е актуална при почти всички корпоративни проекти за електро-инсталации в България. Това се дължи на факта, че по-голямата част от използваните продукти и peшeния цeлят oптимизaция нa eнepгийния paзxoд, зaщитa нa пpиpoдaтa и щaдящo oтнoшeниe ĸъм pecypcитe.

Със засиления интерес и амбициозните цели на Европейската комисия за по-широко използване на зелена енергия, множество компании и предприятия насочват своите усилия към изграждане и използване на чисти енергийни източници.

Такава е и българската компания "Тракия МТ солар" ООД, която съвместно със своите партньори и експертен екип, създава амбициозен проект за изграждане и опериране на фотоволтаична електрическа централа - "Уинслоу солар МТ". Проектът е разположен в Малко Търново и представлява не само инвестиция във възобновяемата енергия, но и стъпка напред към постигането на национални и международни цели за опазване на околната среда. "Уинслоу солар МТ" ще бъде с обща инсталирана мощност 44,63 kWp и номинална мощност от 36 MW и ще се разположи на площ от над 229 000 квадратни метра. Тя ще се състои от общо 79 704 броя фотоволтаични модули с мощност 560 Wp. Впечатляващ обхват, който подчертава сериозния ангажимент на компанията за развитие в региона.

Управителят на дружеството, г-н Яник Мекушин, е опитен специалист с богат опит в разработването на проекти за производство на електроенергия от възобновяеми източници основно в Североизточна България, както и с водеща международна компания General Electric. "Разчитаме на вътрешногруповия потенциал и опит, както и на външни консултанти с доказан опит за успешното изграждане и управление на фотоволтаични централи." споделя г-н Мекушин за money.bg

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Основният изпълнител за проектиране и строителство е "Сънотех" ЕООД - българска компания с дългогодишен богат международен опит в управлението и поддръжката на фотоволтаичните централи. "Сънотех" ЕООД има впечатляващ тракт с над 300 фотоволтаични централи с инсталирана мощност от над 4,3 GWp, разположени на четири континента и в 16 държави. За гарантиране на качеството на целия проект и по-нататъшната му дълга и качествена експлоатация, "Тракия МТ солар" ООД ще работи с водещата световна компания Siemens - лидер в областта на иновациите и технологиите за възобновяеми енергийни източници, които ще отговарят за доставката на оборудването.

Ключов финансов партньор за реализацията на проекта е УниКредит Булбанк - безапелационен лидер в корпоративния сектор, който подкрепя зелените бизнес модели. "Eднo oт нaй-вaжнитe нeщa зa ycпex в бизнeca ca aдaптивнитe и гъвкави peшeния, съобразени с променящата се среда. Припознахме УниКредит Булбанк като наш финансов партньор заради високата експертиза и познанията в сектора. Експертизата на обcлyжвaщитe бaнĸepи ни осигуриха увереност за устойчиво реализиране нa дейностите по проекта," коментира г-н Мекушин, управител на "Тракия МТ солар" ООД.

УниКредит Булбанк насърчава и подкрепя финансирането на екологосъобразни проекти и инвестиции. Един от основните им приоритети е постоянното развитие и обогатяване на портфолиото от ESG продукти.

"Вярваме в силата на зелените бизнес модели и сме горди, че сме финансов партньор на "Тракия МТ солар" ООД. Нашето сътрудничество обединява енергийния иновационен дух и високата финансова експертиза. Общата ни ангажираност и отдаденост към бъдещето на енергийния сектор в страната са ключова стъпка към по-устойчива и зелена България." сподели Крум Алексиев, Директор Корпоративни клиенти в УниКредит Булбанк.

Общата инвестиция на проекта "Уинслоу солар МТ" възлиза на впечатляващата сума от 41 млн. лева, която не само подкрепя развитието на възобновяемите източници на енергия в региона, но и създава нови работни места и спомага за намаляване на емисиите на парникови газове.

"Уинслоу солар МТ" не е просто проект за производство на електроенергия. Той е символ на това, което можем да постигнем, когато съчетаем знание, страст и амбиция в идеята за по-чиста и устойчива енергийна система. Този проект носи надежда за бъдещето на възобновяемата енергия в България и нейната роля в глобалната борба с изменението на климата. Със своите партньори и технологични решения, "Тракия МТ солар" ООД стои на чело в този устойчив път. Фотоволтаичната електрическа централа е още един повод за гордост за България и пример за иновациите в областта на възобновяемите енергийни източници. Той ни напомня, че чрез сътрудничество и иновации можем да създадем по-чисто и зелено бъдеще, в което природата и икономиката са в хармония.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.