Средният кредитен рейтинг на милениълите и представителите на поколението Z в САЩ е лош, показват нови данни на Deutsche Bank, цитирани от Zero Hedge. Те са под прага от 669 пункта, който определя един потребител като рисков, посочва изданието.

Според банката и други анализатори една от основните причини за високорисковия профил на по-младите потребители е именно тяхната възраст. "На 22 години повечето хора имат много оскъдна кредитна история и това влошава техният кредитен рейтинг", коментира директорът за потребителското образование в Experian Род Грифин.

Изследване: Повечето милениъли ще останат наематели завинаги

Изследване: Повечето милениъли ще останат наематели завинаги

Едва 25% от тях могат да си позволят да спестят 10% от стойността на бъдещето си жилище, показва проучване на Apartment List

Организацията посочва, че младежите до 38-годишна възраст често се оказват възпрепятствани от това, тъй като по-трудно рефинансират текущите си задължения или изтеглят кредит изобщо. Това, от своя страна, води до забавено постигане на други финансови постижения в живота им.

Средният баланс по кредитните карти на милениълите е 5 231 долара през миналата година, което е покачване от 7% на годишна основа. За същият период средният размер на студентският заем, платен с кредитна карта, също нараства - с 8% до 34 770 долара.

Разгледани по щати, най-тежко е положението на милениълите в Мисисипи, където средният кредитен рейтинг е 621 пункта, докато в Минесота той е най-всиок 698 пункта. На второ място остава окръг Колумбия, следван от Северна Дакота, Масачузец и Южна Дакота.

Финансовата война между поколенията: буумърите или милениълите са по-богати?

Финансовата война между поколенията: буумърите или милениълите са по-богати?

Подоходното неравенство в САЩ се е разширило значително през последните три десетилетия

"Подобни депресиращо ниски резултати са от значение, защото те костват на младите американци десетки хиляди долари плащания по лихви", пишат от Zero Hedge. "Хората с по-нисък рейтинг имат и по-малка вероятност да изплатят задълженията си, което ще доведе до още по-голямо увеличение на лихвата за тях."

Същевременно добрият рейтинг по кредитната карта може да доведе до още по-ниски лихви за различни видове услуги, включително за ипотечен кредит или осигуряване на по-добри условия по депозитите или дори за назначаване на работа, където кредитният доклад на кандидатстващия понякога се взима под внимание.