Американците в пенсионна възраст - между 65 и 75 години - притежават 13 пъти повече активи от милениълите, показват данни на Федералния резерв на Сейнт Луис, предаде Zero Hedge. Изследването включва младежите на възраст между 25 и 35 години.

Прогнозата е, че през следващите няколко десетилетия активи на стойност 36 трлн. долара ще бъдат прехвърлени между поколенията. Тенденцията е размерът на ежегодните наследства да расте, като през 2016 г. те са възлизали на 427 млрд. долара, което е със 119% повече, отколкото през 1989 г. Но ако милениълите са се надявали, че ще забогатеят, когато просто наследят състоянието на бейби буумърите, това може да не се случи.

Хората в САЩ над 65-годишна възраст са твърде бедни, за да се пенсионират

Хората в САЩ над 65-годишна възраст са твърде бедни, за да се пенсионират

Средните спестявания са почти 8 пъти по-малко от действителната сума, която е необходима за воденето на нормален начин на живот, показва ново изследване

Оказва се, че голяма част от бенефициентите не са младежите. Между 1989 и 2016 г. общият размер на наследствата е бил 8,5 трлн. долара. През този период средната възраст на рецепиентите е нараснала до 51 години. Днес повече от 25% от тях вече са на 61-годишна възраст или на по-висока.

Но американците не прехвърлят благосъстояние единствено към други възрастни жители на САЩ. "Богатство, възлизащо на два пъти размера на брутния вътрешен продукт на САЩ, се очаква да бъде дарено за благотворителност или предадено на наследниците през следващите няколко десетилетия", коментира основателят на United Income Мат Фелоус. "Исторически погледнато, това е безпрецедентно висока стойност, която е невъобразимо голяма. Но вместо за памперси и образование, наследствата все по-често отиват за плащане на здравни услуги или пенсии."

Американските пенсионери са изправени пред нов риск пред доходите си

Американските пенсионери са изправени пред нов риск пред доходите си

Много от тях изобщо нямат индивидуална спестовна сметка, показва нов доклад

Американците под 50-годишна възраст притежават едва 16% от инвестиционните активи към 2016 г., което е двойно по-малък дял, отколкото през 1989 г. В последното тригодишно изследване на потребителските финанси, извършено от Федералния резерв, се посочва, че остатъкът е собственост на хората над 50 години. Ножицата на доходността е най-широка когато се сравнят най-възрастните американци с най-младите.

През 1989 г. средностатистическото домакинство, състоящо се от хора в пенсионна възраст, е притежавало почти осем пъти повече богатство, отколкото домакинствата на младежите между 25 и 35-годишна възраст. Според Федералния резерв на Сейнт Луис днес разминаването е вече 13 пъти.

Средностатическата сума пари, предавана между поколенията в САЩ, е 55 хил. долара, което е повече от два пъти от медианния размер на пенсионните спестявания, припомнят от Zero Hedge. Същевременно средното наследство, получено през 2016 г., е почти 300 хил. долара - почти два пъти от 169-те хил. долара от 1989 г.

55% от най-богатите в света също се готвят за рецесия догодина

55% от най-богатите в света също се готвят за рецесия догодина

Те вече взимат мерки, за да защитят богатството си

"Защо това е важно? Защото, противно на популярното мнение, когато възрастните американци получат "изненадващ" подарък, те не се хвърлят да го харчат, а го разходват предпазливо, за да се застраховат, че благосъстоянието им ще се запази", пишат от Zero Hedge. Това означава, че все повече хора в страната умират, преди да са похарчили богатството си.

Разбивката на активите показва, че 9% от благосъстоянието на американците е в недвижими имоти; 46% е в акции, облигации, пари в брой или други ликвидни активи.