Повече от половината ултрабогати по света разглеждат възможността глобалната икономика да изпадне в рецесия през 2020 г. и вече взимат мерки , за да предпазят богатството си, предаде CNBC. Медията се позовава на анкета, проведена в 360 международни офиса на банката UBS, в която средното фамилно богатство на респондентите е било 1,2 млрд. долара.

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Централната банка на САЩ ще бъде принудена да понижи цената на кредитирането още през октомври и декември, смята Дейвид Розенберг

Данните показват, че според 55% от анкетираните има шансове за настъпването на криза и че са взели мерки за подготвяне срещу нейното настъпване. От запитаните 45% са посочили, че вече правят корекции в инвестиционното си портфолио, включително и чрез насочването му към облигации и недвижими имоти, докато други 42% увеличават паричните си резерви. Изследването също показа, че една пета от анкетираните понижават експозицията си към ливъриджнати инвестиции в резултат на нарастващите очаквания за следващата криза.

"Много сме предпазливи, особено сега, когато пазарите не са особено спокойни", е посочил един от респондентите в изследването. По професия той е управляващ съдружник в Северна Америка. "Никой не знае какво ще стане след Брекзит, какво ще се случи с Европейския съюз и в отношенията между САЩ и Китай", коментира друг от анкетираните. "Има много отворени въпроси и това може да окаже драматично въздействие върху пазара. Като цяла, мислим, че сме достигнали върха на бизнес цикъла."

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Джефри Гундлах определи пазара на корпоративен дълг като "криза, която чака да се разрази"

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай допълнително кара пазарите да очакват настъпването на рецесия. Страховете се засилиха и в резултат на обръщането на кривата на доходността на правителствения дълг на най-голямата икономика в света - феномен на пазара на облигациите, който исторически е предвещавал настъпването на икономическа криза. Много пазарни коментатори, предприемачи и инвеститори, сред които Джефри Гундлах и Дейвид Розенберг, също напоследък говорят все по-открито за настъпването на следващата рецесия преди следващите президентски избори в САЩ.