Хората в пенсионна възраст в САЩ са изправени пред сериозен проблем, сочи изследване на Националния институт за пенсионна сигурност. Те са заплашени от рекордно високо равнище на подоходно неравенство, което ги прави все по-уязвими, въпреки растежа на икономиката. Това неравенство в доходите може да се дължи на разликите в медианната стойност и дълга в домакинствата между пенсионерите, които по време на работния си живот са имали по-високи и по-ниски доходи, посочват от организацията.

Хората в САЩ над 65-годишна възраст са твърде бедни, за да се пенсионират

Хората в САЩ над 65-годишна възраст са твърде бедни, за да се пенсионират

Средните спестявания са почти 8 пъти по-малко от действителната сума, която е необходима за воденето на нормален начин на живот, показва ново изследване

Според данните на организацията по-високите пенсии на хората от поколението на бейби бумърите са съсредоточени у тези, които са имали високи доходи и докато са работили. Между 2004 и 2016 г. най-богатите 5% от бейби бумърите са увеличили дела на притежаваните си финансови активи с 8 процентни пункта, до 60%. Делът на притежаваните инструменти от най-богатите 10% се е покачил от 68 до 75% през същия период, а 91% от всички активи принадлежат на 25% от пенсионерите. Намиращите се в дъното на таблицата са собственици на едва 2% от активите, което спад от 1 процентен пункт.

Същевременно все по-малко от хората, които приближават пенсионна възраст, са собственици на домовете си. Техният дял е спаднал с 6,2 процентни пункта до 74,2% през 2018 г., сочи доклад на Joint Center for Housing Studies към Harvard University, а изследването е обхванало жителите на възраст между 50 и 64 години. Това е сериозен проблем, защото ипотеките традиционно формират голяма част от дълговете на американците.

Ниските лихви разтърсиха "най-добрата пенсионна система в света"

Тази държава имаше една от най-силните пенсионни системи в света. Какво се обърка?

Страничните ефекти от политиките за стимулиране на ЕЦБ

Това високо неравенство в доходите, в съчетание с шокиращо ниски спестявания за пенсия на работещите, могат да се превърнат в заплаха за много все още заети американци. Всъщност 59% от тях изобщо нямат спестявания за пенсионна възраст, като 401 (k) или индивидуални спестовни сметки, изтъкват от Националния институт за пенсионна сигурност.